Lezen is LEVEN!

Waarom denkt Booxalive dat er behoefte is aan een verhalen- en voorleessite? Omdat het belang van lezen nooit mag worden onderschat, in welke iMaatschappij we ook leven. Is verhalen vertellen dan een pure noodzaak? Ja, het vormt een onmisbaar onderdeel van onze biologische bedrading. Van mensen die dit onderdeel kwijt zijn door een ongeluk of ziekte, is gebleken dat hun persoonlijkheid is uitgewist. Creepy, toch?

Op de mens na is er geen ander dier dat de kunst verstaat van verhalen verzinnen.

Zodra de aap mens werd, ging hij verhalen vertellen. Want elk verhaal duwt de wereld om ons heen in een structuur. En onze bereidheid om te geloven is grenzeloos. Waarom? Omdat het zonder dat geloof moeilijk uit te houden is in de chaos van die wereld. Voor grote mensen niet, voor kleine evenmin. Collectieve verhalen komen tegemoet aan onze honger naar betekenis- en zingeving. Ze vertellen ons wie we zijn. Ze verbinden ons met andere mensen. Ze verschaffen ons een verleden en een toekomst, en geven vorm aan ons dagelijks leven, onze emoties en onszelf. Of ze echt gebeurd zijn maakt weinig uit. Fantasie en werkelijkheid ontlopen elkaar niet veel.

Het nut van grammatica

Grammaticaal inzicht is cruciaal voor communicatie. Worden de regels der taal nog wel correct bijgebracht – met allerlei dialecten om ons heen, en een fenomeen als ‘straattaal’? De Sloveense filosoof Slavoj Žižek wijst erop dat, zolang wij een taal niet beheersen, de grammaticale regels ons zullen beletten om er onbezorgd gebruik van te maken. Op het moment dat deze regels in ons DNA zitten, hebben wij de taal onder controle. En dan begint het spel! Pas via de automatische taalpiloot kunnen onze fantasie en ons denken vrij zijn als een vogel.

Lezen = Kennis, inzicht, vergroting van je woordenschat, van je denkvermogen en je fantasie.

Kortom: Lezen is LEVEN! Daarom kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met (voor)lezen. Ik ben benieuwd: zullen tastbare boeken (om gretig in te bladeren/lekker aan te ruiken) ooit uit raken? Want het scherm van onze smartphone is onze eeuwige kompaan geworden. Vol plaatjes, vol lettertjes. Maar online krijgt voorlezen een dimensie extra. In een plat boek zit geen knopje met geluid. Daar kunnen de plaatjes niet bewegen. Vergeet echter nooit dat een online kinderverhaal het meest effectief is als het samen met pap/mam/opa/oma/zus/broer wordt genoten!