Blogs

Dit is het tweede deel van het tweeluik over de Strategische Conferentie II The Makers Library.
Deze conferentie werd gehouden op dinsdag 2 april 2013 in poppodium 013 te Tilburg. En werd georganiseerd doorCubiss Next.

Uitgenodigd op de conferentie over The Makers Library krijg ik een lezing  van Louise Overgaard uit Aarhus Denemarken voorgeschoteld.  Inhoud van deze lezing is de bouw van een nieuwe bibliotheek. Het gaat simpel weg niet om het vervangen van de oude bibliotheek maar juist over het neerzetten van een vernieuwd concept.  Een concept waarin de bibliotheek in aanraking komt met nieuwe fenomenen zoals Urban Mediaspaces.

Terug naar Lankes
We krijgen mooie woorden over dat de bibliotheek (gebouw) niet van de bibliotheekorganisatie is maar van de burgers.  Van het ene op het andere moment ben ik met mijn gedachten weer bij de quote van David Lankes waar we de dag mee begonnen:  Librarians improves society through facilitating knowledge creation in their communities. Maar in het verhaal over de nieuwe bibliotheek van Aarhus gaat het maar summier over de mensen en ligt de focus op een gebouw. De vraag is of je   die communities wel moet samen pakken in een groot (duur) gebouw op een toplocatie? of moet je niet gewoon daar zijn waar je doelgroepen zijn?

Hoe is het mogelijk dat men binnen de nationale en internationale bibliotheekwereld zo verzot is op eigen muren en daken? Een idiote gedachten ten tijden van digitalisering. Overdreven plannen voor te grote bibliotheken in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Utrecht drijven even mijn gedachtenveld binnen.

De bibliotheek van de toekomst zou moeten gaan over interactie niet over de kosten van het onderhoud en het faciliteren van te grote gebouwen die over een X-aantal jaren overbodig blijken te zijn. Zet liever in op interactie in wijken of dorpen. Ga samenwerken met burgerinitiatieven in plaats van elkaar de ogen te willen uitsteken met die megalomane medialuchtkastelen.  Want een goede bibliothecaris, verhalenverteller of mediacoach kan overal zijn of haar werk doen.  Dat is nou net het mooie van de tijd waarin wij leven en werken.

Tijd om Aarhus achter ons te laten liggen en te gaan kijken naar Fablabs of als je voort borduurt naar The Makers Library.

Fablabs
De opkomst van Fablabs juich ik toe met de gedachte: “ Waren er dit soort initiatieven in mijn jeugd maar geweest, dan was ik misschien een stuk technischer geworden dan dat ik nu ben.  Ik ben van het type leuk dingen slopen maar geen idee hoe je het weer in elkaar moet zetten.”

Door een artikel van Edwin Mijnsbergen met de vragende titel: “ Staan Nederlandse bibliotheken open voor Fablabs?  van januari 2013 werd ik aan het  denken gezet over het vraagstuk van Fablabs in combinatie met bibliotheken. Of bibliotheek(organisaties) die zelf het heft in eigen handen nemen op dit gebied.

Ik was dan ook niet verwonderd dat ze in Friesland de mouwen  opstroopte om te komen met een dergelijk initiatief (deel van het land waar Jeroen de Boer opereert).  Bibliotheekservice Fryslân hoopt in september 2013 te komen met het eerste Bibliolab van Nederland. En ze pakken het meteen goed aan door het een mobiel lab te laten zijn, dus niet neer te strijken op een bepaalde locatie maar juist er voor te zorgen dat het lab naar de doelgroep toe komt.  Naar ik meen in een voormalige bibliotheekbus (ik hoop goed geïnformeerd te zijn).

Laat ik niet flauw zijn om net als Rob Bruijnzeels de hunkering van sommige types uit het veld naar Bibliolabs af te doen als modieus te willen zijn. Want dan zou ik net als hem vast zitten aan het al oude bibliotheek stramien waar hij kennelijk tot in eeuwigheid aan vast wil blijven zitten en ik niet.
Kritiekloos blijven op dit onderwerp is echter ook niet mijn stijl.

Hoezeer ik begrijp dat plaatselijke bibliotheekorganisaties nieuwe innovaties willen aangrijpen om hun dienstenpakket uit te breiden om op deze manier te laten zien aan de politiek en de samenleving dat ze er toe doen lijkt mij het beste dat ze zelf niet met een dergelijk initiatief komen maar gaan samenwerken met al bestaande Fablabs.  Deze Fablabs kunnen misschien de expertise van de bibliotheekmedewerkers goed gebruiken en de bibliotheek behoeft  het wiel niet  opnieuw uit te gaan vinden.
Het initiatief (al moeten we de uitwerking nog afwachten) van  Bibliotheekservice Fryslân laat zien dat dergelijke initiatieven geheel niet binnen de  bibliotheekmuren hoeft af te spelen.  Ik zie dan ook alleen maar een rol als partner weggelegd voor de plaatselijke bibliotheken.

Het kan anders!
Afgezien van de rol van de openbare bibliotheek bij verschillende soorten labs en andere initiatieven is het natuurlijk wel goed om burgers meer en meer bij de bibliotheek te gaan betrekken. Wel moeten we dan voorgoed af van de term klant, want je gaat mensen niets verkopen maar juist samen aan de slag om literatuur en informatie voor iedereen beschikbaar te maken.  Het opbouwen van community’s is voor nu en in de toekomst zeer belangrijk. Dit doe je inderdaad door (amateur) schrijvers aan je te binden (Nederland schrijft), maar ook door initiatieven buiten je bibliotheek te gaan omhelzen.  Het blijft denken  vanuit een collectie, maar niet de beperkte collectie van  vroeger maar die van nu en de toekomst.  Een collectie is niet te beperken, het omvat alles en iedereen die iets te bieden heeft in de context van de bibliotheek. Het gaat dus om mensen, verbindingen en het beantwoorden van vragen (zoals al zo vaak door mij beschreven in verschillende blogbijdragen).  Die boekenkast kan overal staan laat boekspots zien, de hele bibliotheek zit in onze telefoon zoals Hans Mommaas  dat zo mooi vertelde.  Verbindingen aan gaan kan in de wijk zoals het initiatief van de Leeszaal West in Rotterdam illustreert en ook online kunnen er mooie vormen van symbiose aangegaan worden. Zeg dus gedag tegen de gedachten van grote megalomane bibliotheekgebouwen en trek er op uit want daar ga je de (nieuw) doelgroepen  vinden.

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

  • Hoi Joost. Ja, en je kunt veel meer samen met anderen. Anderen houden zich ook bezig met activering, weer via andere invalshoeken. Ik denk wel dat je heel goed moet weten - en naar voren moet kunnen brengen - wat je precies wilt.

  • Hoi Freek. Die fysieke functionele ruimte kan dat bijvoorbeeld ook een buurthuis zijn, of een huis van de stad. Ik bedoel die ruimte hoeft toch niet betaald te worden vanuit de bibliotheekpot, nog beter kan ook zijn van een andere club, vereniging of van de gemeente zelf.  

  • Ja zeker, wij kunnen mensen activeren, aan de gang krijgen, ook interactie aan de gang krijgen. Dat kan met inspiratie, die ze bij ons op kunnen doen, hierbij kunnen WIJ helpen en dat op oneindig veel meer manieren dan met ouderwetsch papier! Ik denk overigens wel dat een fysieke functionele ruimte nodig blijft met allerlei faciliteiten.

This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix