Blogs

Open Library

Zelfde verhaal staat ook op bieb to bieb. Lang leve de gespleten online wereld van de Nederlandse bibliothecaris ;-).

Jeroen de Boer schreef een reeks inspirerende artikelen op zijn weblog (http://jeroendeboer....)  over 'Bibliotheekwerk in transitie'. Ieder stuk is het lezen meer dan waard. Credits voor onderstaande ontdekking zijn dan ook voor hem.

In het artikel 'van passief naar creatief' schreef Jeroen over de Open Library (openlibrary.org). Vrijwel iedere bibliothecaris die het Engels machtig is heeft de site wel 's bekeken. Ik ook, maar dat was jaren geleden. En toen vond ik het aanbod vrij mager. Veel 'Gutenberg-achtig' werk. Maar tegenwoordig bevat de Open Library ook duizenden rechtendragende titels uit de twintigste eeuw die twee weken lang 'geleend' kunnen worden als ebook. Een account is voor iedereen gratis. En dan heb je dus keuze uit zo'n 10.000 e-books. Ik had zo een leuke Stephen King gevonden en ja, die lees ik alleen in het Engels.

Zoals Jeroen schrijft, kunnen bibliotheken gratis toegang krijgen (op basis IP adres) tot een collectie van 100.000 boeken. Of zelfs 200.000. De website zit nogal warrig in elkaar en ook de kreten en getallen zijn niet altijd even duidelijk. Maar de boeken zitten wel goed in elkaar. En daar gaat het om.

Gratis toegang is niet hélemaal gratis. Als tegenprestatie moet een bibliotheek één rechtenvrij, fysiek boek ter digitalisering aan ze opsturen, uit de periode 1923-2000. Zodra dat boek ontvangen is, gaat je toegang in. Uiteraard heb ik onze bieb ook maar geregistreerd en ga op zoek naar een geschikte titel. De Slegte, where are you when I need you... :-).

Nu gaan vast en zeker meer bibliotheken aan de slag ermee. Maar is dit niet een gemiste kans van de VOB (of SIOB) die dit in één klap voor alle Nederlandse bibliotheken hadden kunnen regelen? Zij hadden heus wel 200 rechtenvrije titels kunnen vinden. Of meer.

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • De afgelopen jaren regelmatig vragen gekregen uit het publiek of we het aanbod ebooks ook naar Engelstalig uit zouden breiden. Begrijpelijkerwijs moeten we ons voorlopig helemaal op Nederlandstalig focussen. Maar oh, wat is Open Library dan een mooie uitkomst voor degenen die graag Engelstalig lezen. Zeker omdat het aanbod verder gaat dan de typische Gutenberg/Archive.org collectie. Het aanbod rechtendragende titels (van pakweg laatste kwart 20e eeuw) dat je met een gewone gratis account kunt lezen is al goed voor een paar jaar lezen.

  Dat uiteindelijk deze Open Library collectie opgenomen zou moeten worden in de NBC is voor mij duidelijk. Als alle Nederlandse bibliotheken dan ook nog eens toegang bieden tot de uitgebreide collectie, dan lijkt me het zelfs een sterk pluspunt - tegen relatief geringe kosten/inspanningen. We zouden zelfs wat bij kunnen dragen aan de titelbeschrijvingen (een zwak punt van Open Library).

  Google Books vind ik een ingewikkelde zaak. Het biedt niet veel toegevoegde waarde t.o.v een gewone catalogus en als je er puur gaat kijken of er een downloadbaar exemplaar is of zelfs maar 'snippet view', valt dat ofwel erg tegen, ofwel je moet met proxies aan de slag. En ook dat levert zelden succes op.

  Wikipedia zit natuurlijk straks in de NBC.

 • Tja als wij zijn vanuit een organisatie die informatie ontsluit van een tijd van informatieschaarste in een tijd van informatieovervloed beland. En hierin hebben wij onze rol slechts beperkt veranderd. @Platform InformatieProfessionals: Open Library, Archive,org, Google Books, HBO Kennisbank, PubMed, Gutenberg etc etc zijn slechts enkele van de informatie die wij onze klanten aan kunnen bieden. 

  Ik vraag me alleen wel af wat hierin de toegevoegde waarde van een bibliotheek dan is en ik vraag me af of dit wel het ontsluiten van informatie is. Misschien dat wij ons meer zouden moeten richten op het begeleiden en opleiden van mensen om zelf hun weg in deze informatie te vinden. 

 • Ik vind het nog altijd verwonderlijk dat bilbiotheken in het algemeen zo weinig doen of hebben gedaan met al die mogelijkheden die er al een paar jaar liggen, van Open Library tot Archive.org en Google Books. Er worden wel massaal uren en vele euro's geïnvesteerd in eigen systemen die nog in de kinderschoenen staan, maar het benutten van bestaande mogelijkheden beperkt zich toch tot de rechtenvrije titels van Gutenberg in een paar catalogi. Het zou ontwetendheid kunnen zijn maar het voelt toch ook wel een beetje als het 'not invented here-syndroom'. Na ja. Fijn dat je het met Jeroen weer eens onder de aandacht brengt. Volgende week maar weer eens aandacht besteden aan Wikipedia. Ook zo'n vrolijk genegeerde mogelijkheid...

This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix