Blogs

Een paar weken geleden heb ik voor het project " Makersplaatsen" contact gezocht met de stichting Fablab Benelux. Natuurlijk heb ik toen ook onze publicatie over "Makersplaatsen in de bibliotheek" meegestuurd. Als reactie hierop kreeg ik de vraag of ik interesse had om me in te schrijven voor de eerste Europesche Fablab conferentie in Aachen. 

Omdat het programma voor ons project erg interessant leek, heb ik mij hier zelf natuurlijk direct voor ingeschreven. Een van de voorwaarde van inschrijving voor deze conferentie was dat je niet alleen kennis kwam ophalen, maar ook kennis kwam delen. Ik heb daarom een korte beschrijving van ons project in het Engels geschreven en de publicatie ingestuurd. Ondanks dat onze publicatie alleen in het Nederlands beschikbaar was, vond men deze gelukkig toch interessant genoeg om tijdens deze conferentie aandacht aan te besteden. 

Wat ik echter niet door had, was dat er van alle deelnemers aan dit congres verwacht werd ook een Pecha Kucha presentatie te geven van het project welke zij ingestuurd hadden. Een Pecha Kucha is een presentatie vorm waarin je als spreker maar 20 slides mag gebruiken om je verhaal te doen en iedere slide maar 20 seconden in beeld is. Ik heb deze presentatievorm al een paar keer enorm de mist in zien gaan en zat er niet echt om te springen om deze vorm zelf in de praktijk te brengen.

Toch heb ik mij laten verlijden om een verhaal over ons project te doen. Hieronder staan de slides van de presentatie. Aangezien het een Pecha Kucha was, zijn de slides zonder verhaal helaas wat minder goed te volgen. Maar het was goed genoeg om een hoop aanwezigen enthousiast te krijgen voor het concept makersplaatsen in Bibliotheken. Wat hierbij ook wel hielp was dat ik ingepland stond na de Pecha Kucha van Jeroen de Boer over het Frysklab en mijn verhaal goed op dat van hem aansloot.

Alle andere presentaties zijn inmiddels al terug te vinden opde website van Fablabcon. En zeker een aanrader voor iedereen die in dit onderwerp geïnteresseerd is. Er waren diverse presentaties vanuit verschillende landen, verschillende disciplines en verschillende niveaus, maar gezamenlijk geven ze een mooi beeld van het concept Fablab, de verschillende uitwerkingen hiervan, de verschillende uitdagingen die men tegen komt en keuzes die men hierin kan maken. 

Hoewel ik er toch wel tegen op zag vond ik het uiteindelijk wel meevallen om een Pecha Kucha te geven. Dit zal zeker nooit mijn eerste keus worden, maar vast niet de laatste keer dat ik er een gegeven heb. Op dit congres vond ik deze werkvorm namelijk ook heel erg prettig. Hierdoor kwamen veel sprekers aan het woord en werd er echt veel kennis gedeeld. Daarnaast waren minder interessante presentaties ook sneller afgelopen. 

Wat mij bij de voorbereidingen wel geholpen heeft was het gratis e-Book over het maken en houden van Pecha Kucha's van Jan Willem Alphenaar waar ik weer door mijn collega Mirjan Albers op werd gewezen. 

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

  • Mooie ervaring toch? En bedankt voor de mooie bijdrage aan het belichten van het Nederlandse bibliotheekwerk in den vreemde, heren!

This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix