Blogs

Zakelijke berichten #10

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere bibliotheekabonnementen mét e-reader, nieuwe cao Openbare Bibliotheken, cultuurinstelling draait steeds vaker op vrijwilligers, Nederlandse Uitgeversverbond bekijkt nieuwe leesclub Tom Kabinet, VU kiest voor OCLC WorldShare Management Services, EBSCO Health introduceert DynaMed Plus en Getty Images lanceert nieuwe dienst voor Virtual Reality.

British Library ontwikkelt experimenteel crowdsourcingplatform

LibCrowds is een nieuw platform van de British Library voor experimentele crowdsourcingprojecten. Het heeft als doel om verschillende collecties in de British Library gemakkelijker beschikbaar te maken voor een breed publiek.

Yahoo gaat zoekresultaten van meer context en informatie voorzien

In navolging van Google geeft Yahoo zijn zoekmachine een update zodat er meer context en informatie bij zoekresultaten worden getoond. Het is nu mogelijk om direct een restaurant te boeken via een zoekresultaat.

Deelnemers KNVI Young Talent Award gezocht

Voor het KNVI NVBA SOD jaarcongres ‘Over de grens’ op 12 november a.s. is de KNVI op zoek naar jong talent binnen het vakgebied Informatiemanagement. Werk je, studeer je nog of ben je je aan het voorbereiden op een carrière in dit vakgebied, dan ben je ook van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Lily Knibbeler nieuwe directeur Koninklijke Bibliotheek

Met ingang van 1 juli zal Lily Knibbeler aantreden als de nieuwe directeur van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Lily Knibbeler fungeerde sinds 1 januari al als waarnemend directeur, na het vertrek van Bas Savenije.

DBNL eind 2017 geïntegreerd in infrastructuur KB

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) zal op 31 december 2017 geïntegreerd zijn in de infrastructuur van de KB. Het wordt dan technisch mogelijk de collectie óók via andere Vlaamse en Nederlandse kanalen aan te bieden aan het publiek. Tevens zal de collectie de komende drie jaar met circa 750.000 pagina'’s gedigitaliseerde tekst groeien.

Elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND) gelanceerd

Het Meertens Instituut heeft een nieuwe databank gelanceerd: de elektronische Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (eWND). Het doel van de eWND is om zoveel mogelijk dialectwoordenboeken digitaal beschikbaar en doorzoekbaar te maken.

IP #5: special digitaal erfgoed

Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw speelt digitalisering een rol in erfgoedinstellingen. Archieven en musea zijn druk bezig om hun positie te bepalen in het digitale speelveld. In deze special over digitaal erfgoed plaatst IP de laatste ontwikkelingen in een context. U kunt in dit nummer lezen over trends, Amsterdamse monumenten en Vele Ajaxieden, internationale samenwerking met de ICT-industrie en nieuwe verdienmodellen.

UB Leiden doneert 2400 historische Azië-foto’s aan Wikipedia

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) heeft ruim 2400 foto’s ingebracht in Wikipedia. Het belang van de donatie ligt in verbeterde toegang tot het verleden van Indonesië en India. De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), die deze fotocollectie beheert, heeft samen met de Werkgroep Speciale Wetenschappelijke Bibliotheken (WSWB) deze schenking mogelijk gemaakt.

Cultureel erfgoed online beschikbaar maken via Wikipedia

Donderdag 4 juni vond bij het NIOD in Amsterdam de drukbezochte KNVI-IP inspiratiemiddag over Wikipedia plaats. Wat kunnen bibliotheken, archieven en andere erfgoedinstellingen met Wikipedia en andersom?

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

GO opleidingen

Nedap Librix