Op het weblog van ereaders.nl kwam ik het onderstaande filmpje tegen van het Duitse onderzoekscentrum text 2.0. In dit filmpje word een demonstratie gegeven van een mogelijk toepassing van eyetracking technologie in combinatie met een e-reader (in dit geval een computer) en een e-book. Door deze technieken te combineren zijn een aantal nieuwe manieren om met teksten en het lezen van boeken om te gaan mogelijk die heel interessant kunnen zijn voor het onderwijs en leesbevordering.

Natuurlijk is deze techniek nog volop in ontwikkeling en zal deze niet op korte termijn in e-readers verschijnen. Maar het bied volgens mij wel een aantal nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs en de bibliotheek. Het onderwijs kan deze toepassing bijvoorbeeld gebruiken bij het leren lezen of het lezen van boeken in een vreemde taal. En binnen de bibliotheek kan deze toepassing gebruikt worden op het makkelijk lezen plein of voor leesbevordering.