Blogs

KNVI adopteert Open Bibliotheken

Het is behoorlijk rustig geweest op Open Bibliotheken, de afgelopen maanden. Dat had alles te maken met een heroriëntering op mijn persoonlijke activiteiten en de noodzaak om keuzes te maken. Daar schreef ik in juni 2013 over onder de titel Open Bibliotheken (Bibliotheek 2.0) in de verkoop.

Ruim een half jaar later kan ik hier gelukkig mededelen dat er gunstige ontwikkelingen zijn geweest. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Informatieprofessionals (KNVI) heeft besloten Open Bibliotheken te 'adopteren'. De Vereniging steunde het platform al door een deel van de kosten van het pakket van Ning te dekken, maar breidt die steun nu uit, in ieder geval voor het komende jaar, in de vorm van een bescheiden vergoeding voor redactiewerk en onderhoud aan de website.

De adoptie heeft een aantal gevolgen:

 • Het platform krijgt vanaf 1 februari een nieuwe impuls. Er zullen weer regelmatig overzichten en reacties op het nieuws worden geplaatst, in combinatie met persoonlijke bijdragen. Discussies zijn nog altijd van harte welkom.
 • De thematiek van de website wordt verbreed. De afgelopen jaren kwam de nadruk vooral op de bibliotheekwereld te liggen; nu zullen we ook weer meer aandacht besteden aan de erfgoedsector in het algemeen. Musea, archieven en andere kennisinstituten zullen dus vaker worden belicht.
 • De lay-out wordt vooralsnog alleen aangepast in de header (kop van de site): daar zal het logo van de KNVI een prominent plaatsje krijgen. De rest van het uiterlijk laten we afhangen van de mogelijkheden van Ning 3.0, waarvan we verwachten dat het toch binnenkort beschikbaar komt voor alle gebruikers.
 • De URL Bibliotheek20.ning.com verandert voortaan naar KNVI.me, en vice versa.

Over de naam van de site denken we nog even na. Die veranderde vorig jaar al eens van Bibliotheek 2.0 in Open Bibliotheken, maar dat dekt de lading dan ook niet meer zo goed. We houden ons aanbevolen voor suggesties!

Verwacht in ieder geval nieuw leven. De koek is na 6 jaar nog niet op. Gelukkig maar!

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Dank heren, ik hoop uiteindelijk dat er veel meer mensen zijn die actief zullen bijdragen. Dat maakt het platform toch het mooist. Wat je zegt over de eenpitters vind ik ook wel interessant Michel. Ik ken er best wat, maar als homogene groep (voor zover ze dat zijn) heb ik ze niet heel goed in beeld. Leuk idee om die actiever te betrekken bij de kennisuitwisseling.

 • En natuurlijk: het gaat om het beroep van informatieprofessionals en we hebben juist vorig jaar ontdekt dat die natuurlijk ook wel in de sectoren als musea, erfgoed, archieven en bibliotheken werken, maar toch vooral ook daarbuiten. IPs zijn vaak embedded in kennisorganisaties als eenlingen. Binnen de KNVI herkennen we ook een groot aantal van deze IPs die graag naar onze bijeenkomsten komen om te netwerken en kennis te delen. De ning zou zich op deze collega's moeten richten. 

 • Ja hoor: als dat toch eens waar zou zijn dat iedere IP überhaupt al een RSS-feed voor profesionele ontwikkeling aan had staan... Nee ik vrees dat we wat publiciteit zullen moeten maken. Maar vooral goede topics.

 • Goed nieuws Edwin, ik hoop dat het platform weer een push krijgt. Na de laatste 23dingen cursussen en door de lancering van Biebtobieb en allerlei andere landelijke en regionale initiatieven is het platform een beetje ingezakt. Ik hoop dat de Ning weer gaat leven en tot nieuwe initiatieven gaat leiden zoals een aantal jaar geleden het geval was. 

  En Michel, iedere informatieprofessional heeft B 2.0 toch al standaard in zijn RSS-feeds staan :)

 • De KNVI steunt het werk van Edwin en wil deze ning graag openstellen om de discussie over ons vak te stimuleren. Het bestuur hoopt dat Edwin de interesse kan prikkelen en de discussie zal aanwakkeren. 

  We gaan ons op deze ning breed inzetten in het werkveld: informatieprofessionals zitten overal en zullen in de toekomst een steeds belangrijker rol krijgen. 

  Dus maak knvi.me een vast onderdeel van je dagelijkse orientatie in het vak!

 • Dank je Wim!

 • Mooi nieuws, Edwin

This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix