Zakelijke berichten #9

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere de terugkeer van De Slegte, kinderabonnement van Amazon UK, eigen muziekdienst van Apple, spannende boeken steeds meer digitaal gelezen, Nationale Bibliotheekpas in zwaar weer en Elsevier in actie tegen onrechtmatig aangeboden wetenschappelijke artikelen.

Abonnementsdienst voor e-books Bliyoo gelanceerd

Bruna heeft op 27 mei de al eerder aangekondigde abonnementsdienst Bliyoo gelanceerd. Abonnees kunnen voor een vast bedrag per maand onbeperkt digitale boeken en tijdschriften lezen.

KB koopt collectie rond François Hemsterhuis, de ‘Bataafse Socrates’

De Koninklijke Bibliotheek heeft een collectie rond de achttiende-eeuwse Nederlandse filosoof François Hemsterhuis aangekocht. Hemsterhuis (de ‘Bataafse Socrates’) is na Spinoza de belangrijkste Nederlandse filosoof, die vooral Duitse denkers als Goethe, Herder en Jacobi heeft beïnvloed.

Kinderzoekmachine haalt 1,75 miljoen euro op

De Amsterdamse startup WizeNoze heeft 1,75 miljoen euro aan financiering ontvangen van het ministerie van Economische Zaken (Innovatie Krediet) en twee particuliere investeerders. Met als doel om het internet geschikter te maken voor kinderen (tot 15 jaar).

Startup zoekt gestolen bedrijfsdata op het Dark Web

De Amerikaanse startup Terbium Labs heeft een intelligence-systeem ontwikkeld, Matchlight genaamd, waarmee gestolen bedrijfsgegevens op het Dark Web kunnen worden gevonden. Onder het Dark Web vallen onder andere websites en diensten die alleen via anonimiseringsnetwerken als Tor en I2P toegankelijk zijn. Geregeld verschijnen er compromitterendecompromitterende of of gestolen bedrijfsgegevens op marktplaatsen en fora voor cybercriminelen op het Tor-netwerk.

Lancering Europese koepel van Dagboekarchieven

Op 5 juni vindt de officiële lancering van de Europese koepelorganisatie The European Diary Archives plaats. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw zijn in Europa diverse dagboekarchieven opgericht. Via een koepelorganisatie willen zij hun krachten bundelen en hun kennis en ervaring delen.

Kwart werknemers mist nieuwe kennis of vaardigheden

Van alle werknemers in Nederland zegt 23 procent dat zij nieuwe kennis of vaardigheden missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om technologische en organisatorische kennis en vaardigheden. Werknemers die dit aangeven, zijn minder tevreden, zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten. Dit blijkt uit het de onlangs gepubliceerde Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 van CBS en TNO.

Bayerische Staatsbibliothek wil Swets-miljoenen terug van Rabobank

De Bayerische Staatsbibliothek in München heeft een rechtszaak aangespannen tegen Rabobank en de curator van het failliete Swets & Zeitinger in Leiden. De bibliotheek eist twee miljoen euro terug die zij vooruitbetaalde aan de abonnementenverzorger.

Fontys doet onderzoek naar schrijfrobot

Het interdisciplinaire Fontys Lectoraat Media (journalistiek, economie, ICT, communicatie, kunsten) heeft 700.000 euro subsidie gekregen van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Het geld is bestemd voor onderzoek naar het ontwikkelen van algoritmes die automatisch teksten maken. Daarnaast wordt gekeken naar de impact van deze technologische ontwikkelingen op het nieuwsveld.

Internationale IASL-conferentie in Maastricht

Voor het eerst doet de jaarlijkse internationale IASL-conferentie Nederland aan. In Maastricht vindt van 28 juni-2 juli de vijfdaagse conferentie ‘The School Library Rocks’ plaats (met ook een online conferentie). Aan bod komt recent wetenschappelijk onderzoek binnen het vakgebied ‘onderwijs + bibliotheek’. Ook is er volop aandacht voor praktijkverhalen en -ervaringen van collega’s uit de hele wereld.