Blogs

Persjournaliste Alies Uilen mailde me vorige week over het onderwerp e-boeken en bibliotheken. Ik voorzag haar van een aantal relevante links naar discussies op Bibliotheek 2.0.

Vandaag is haar artikel, Het spijt ons, maar het e-book is al uitgeleend, gepubliceerd.

"Het e-book. Bibliotheken willen uitlenen, uitgevers willen verkopen. Een strijd zonder wetten of regels.

Niet meer met een grote rugzak naar de bibliotheek, maar even de boeken van je keuze opladen op je e-reader. Het klinkt ideaal, niet alleen voor mensen met een zwakke rug, maar ook voor de bibliotheken zelf. Een digitaal boekenbestand betekent immers dat je als boekenkast alleen nog maar een harde schijf nodig hebt, waar bovendien een onbeperkt aantal mensen gebruik van kan maken.

Toch blijft het voorlopig toekomstmuziek, omdat uitgevers uit angst voor dalende verkoopcijfers nauwelijks boeken beschikbaar stellen. Tot ongenoegen van bibliotheken."

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • 2e kamervragen over e-books door GroenLinks:
  http://tweedekamer.groenlinks.nl/E-books+horen+thuis+in+bibliotheek... n.a.v. artikel in de Pers
 • Foutje van mij schaduwschrijver is overgenomen door Uphill Battle boekpromotie en niet door OB Haarlem (hadden bibliotheken het maar overgenomen)
  Zij hebben het merk en de website SchaduwSchrijvers overgenomen van de initiatiefnemers Bas Vermond en Liesbeth Hetebrij. SchaduwSchrijvers is hét digitale podium voor schrijvend en lezend Nederland. "We geven het initiatief de toekomst die het verdient," aldus Jan Louwers, directeur van Uphill Battle boekpromotie.
  http://www.inct.nl/index.php?page=nieuwsartikel&id=2293
 • " Vandaag gebeld door dagblad de pers http://www.depers.nl ze schrijven morgen een artikel over e-books en bibliotheken. 6:24 AM Apr 15th via web" Dit was mijn tweet van 15 april 2010. Ik heb dagen online de Pers zitten lezen (best wel handig en leuke artikelen tegen gekomen) maar geen e-book artikel. Gelukkig is het vandaag 27 april wel gepubliseerd en het artikel geeft veel duidelijkheid. Een prima artikel dat precies aangeeft waar bibliotheken op dit moment met de uitleen van e-books zitten. De kop "Het spijt ons, maar het e-book is al uitgeleend" geeft precies aan hoe ontoereikend de huidige dienstverlening van het E-portal is. Diverse twitteraars namen deze pakkende kop vandaag over. Maar nog duidelijker is dat het uitgeversfront niets wilt met de bibliotheken wat betreft e-books. We kunnen met ze gaan onderhandelen maar de uitkomst is duidelijk het zal marginaal zijn. Bibliotheken moeten hun energie gebruiken om wettelijke kaders te creëren waar de digitale content ook een onderdeel van het algemene cultuurgoed en voor iedereen bereikbaar.
  Het zou jammer zijn als cultuur, ontspanning en informatie alleen een product is van marktpartijen die cultuur alleen als een koopwaar beschouwen. Nederlandse en Europese wetgeving rondom e-books is de enige kans dat we e-books mogen gaan uitlenen. Let op het woordje "mogen"
  Voorlopig rest alleen om met individuele uitgevers een "echt uitleenbaar e-book" in ePub formaat te regelen. Maar bibliotheken moeten vooral inzetten op: eigen talent via de bibliotheken uit te gaan geven. Jaren geleden al voorgesteld in de werkgroep Elektronisch papier te starten met " Nederland schrijft" naast "Nederland leest". Najaar "NL leest" en voorjaar "Nederland schrijft" en daarnaast valt er nog een mooie taak om alle rechtenvrije boeken te ePubben. En natuurlijk een mooie ePub download site van alle bibliotheken te starten

  Ik wacht nu met spanning op de uitslag van het TNO rapport dat de VOB heeft laten opstellen en een aantal andere plannen die plaatselijke bibliotheken aan het ondernemen zijn, zoals stadsbibliotheek Haarlem die de site schaduwschrijvers heeft overgenomen. De site was in problemen gekomen door een uitgever (lees http://www.ereaders.nl/0302201005_schaduwschrijvers_stopt_ermee)
  Site is nu gesloten (wel in google cache op te roepen) maar was een ontmoetingspunt tussen schrijvers en lezers. " SchaduwSchrijvers biedt hét digitale podium voor schrijvend en lezend Nederland. Voor en door schrijvers en lezers!" Duidelijk is: als bibliotheken zich op het (e-book) uitgeverspad gaan bewegen we nog veel tegenstand zullen krijgen. Maar niets doen is ook geen optie.
This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix