Zakelijke berichten #12

In deze aflevering onder meer aandacht voor e-lenen in Groot-Brittannië, nieuwe erkende erfgoedbibliotheek voor Vlaanderen en Ebsco lanceert app met medische informatie voor verpleegkundigen.

Conferentie 80 jaar Collectie IAV op 3 en 4 december in Amsterdam

In 2015 bestaat de Collectie IAV, een van de oudste collecties over vrouwen en gender wereldwijd, 80 jaar. Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, beheert de collectie. Het kennisinstituut viert deze verjaardag met een conferentie op 3 en 4 december.

Frank Huysmans nog eens vijf jaar bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap

Per 1 september wordt Frank Huysmans opnieuw voor vijf jaar benoemd als bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap bij de Universiteit van Amsterdam. Huysmans vervult deze functie sinds 2005.

IFLA lanceert 'Risk Register for documentary heritage'

Om bewustzijn te creëren voor preservering en conservering heeft de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) een 'Risk Register' van documentair erfgoed opgezet. Zo kan snel en efficiënt worden gereageerd bij calamiteiten. Het register is er voor bibliotheken, archieven en privé-personen die documentair erfgoed bewaren of eigenaar zijn van een collectie.

IISG zet archief Marx en Engels online

Brieven, manuscripten, uitgaven en andere documenten van Karl Marx en Friedrich Engels zijn nu via de cataloguswebsite van het IISG beschikbaar. Alles kan als pdf worden gedownload en geprint.

Wikimedia Commons telt nu meer dan 27 miljoen mediabestanden (+ reactie van Jos Damen)

In een jaar tijd is Wikimedia Commons met 5 miljoen mediabestanden gegroeid tot iets meer dan 27 miljoen. Wikimedia Commons is een databank van Wikimediaprojecten voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden.

Google wordt onderdeel van moederbedrijf Alphabet

Techgigant Google splitst zich op in een nieuw te vormen cluster van bedrijven: Alphabet. Binnen Alphabet wordt Google, met onder andere Google Now en Google Maps, het grootste bedrijf. Dit meldde Google-topman Larry Page gisteren.

British Library vraagt publiek om letterreeks op zwaard te ontcijferen

Voor een tentoonstelling heeft de British Library een zwaard uit de 13e eeuw in bruikleen gekregen. Maar wat betekent toch de letterreeks +NDXOXCHWDRGHDXORVI+ op het zwaard? Omdat de bibliotheek er zelf niet uitkwam, riep ze de hulp in van de crowd.

Meer jongeren lid van de bibliotheek door campagnes gratis lidmaatschappen

Het aantal jongeren dat lid is van een openbare bibliotheek is de afgelopen jaren gestegen. In 2013 was meer dan twee miljoen van het aantal ingeschreven leden jonger dan 18 jaar. Het aantal volwassen leden bedroeg iets meer dan 1,6 miljoen. Dat blijkt uit een analyse van CBS van cijfers over meer dan 100 jaar bibliotheekwezen. Van de jongeren in Nederland was in 2013 65 procent lid van een bibliotheek tegenover 12 procent van de volwassenen.

Provincies realiseren elektronische handtekening

Provincies hebben geïnvesteerd in een ondertekenservice. Met deze service is het mogelijk om een elektronische handtekening te plaatsen op formulieren die tussen bedrijven en overheden worden uitgewisseld. Dit kan bijvoorbeeld een subsidie- of vergunningsaanvraag zijn.

Banen
Atria (Amsterdam) zoekt een manager Collecties

Atria is het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Onder het motto: 'Sharing the past, debating the present, creating the future', houdt Atria zich bezig met onderzoek, beleidsadvies en stimulering van maatschappelijk en politiek debat over de positie van vrouwen. De Afdeling Collecties omvat bibliotheek en archief en herbergt een uitgebreide historische en hedendaagse collectie boeken en documenten over vrouwen en gender wereldwijd.