Jaarcongres KNVI | NGi-NGN | NVBA | SOD op 12 november

Op 12 november organiseren de vakverenigingen KNVI | NGi-NGN | NVBA | SOD in NBC Congrescentrum Nieuwegein het Jaarcongres ’Over de grens’. Bezoekers hebben dit jaar de keuze uit maar liefst 10 tracks.

Zakelijke berichten #14

In het korte zakelijke nieuws aandacht voor onder andere 3M’s bibliotheektak onder de vleugels van Bibliotheca, Ex Libris in handen van ProQuest, uitgever Axel Springer verliest rechtszaak tegen Plus en Evernote ontslaat personeel en sluit kantoren.

Verwachte prijsstijging abonnementen voor 2016 bekendgemaakt in rapport EBSCO

EBSCO verwacht dat de effectieve prijsstijging van uitgeversprijzen voor academische en medisch-wetenschappelijke tijdschriften voor 2016 gemiddeld 4 tot 6 procent zal bedragen. Dat blijkt uit het '2016 Serials Price Projections Report' van het bedrijf.

Recensie: Vrijheid van meningsuiting voor beginners

Onlangs verscheen het boekje 'Vrijheid van meningsuiting voor beginners'. Hierin laat auteur Renzo Verwer zien dat er nog veel onbegrip bestaat over de waarde van het vrije woord in een democratische samenleving.

Europees Hof: VS mag privégegevens Europeanen niet standaard opslaan

Gegevens van inwoners van de Europese Unie mogen door bedrijven niet zomaar worden opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag bepaald. De Verenigde Staten is geen ‘veilige haven’ voor digitale informatie van Europese burgers. Doordat de VS geen privacywet heeft, hebben geheime diensten vrij spel om in de persoonlijke data van Europeanen te neuzen.

Net verschenen: IP #7 (Special SharePoint)

Sharepoint u al? Als een product een werkwoordvorm is geworden, dan weet je dat het op weg is algemeen goed te worden. In deze IP-special een uitleg van wat SharePoint precies is en welke de rol de informatieprofessional speelt bij de implementatie van dit programma binnen een organisatie.

Regionaal Archief Tilburg wil paar eeuwen textielgeschiedenis in kaart brengen - en zoekt daarbij hulp

Tilburg stond rond de jaren '70 vol met textielfabrieken. Welke waren dat en welke bijzondere verhalen horen daarbij? Het Regionaal Archief Tilburg wil een paar eeuwen textielgeschiedenis in kaart brengen en zoekt mensen om daarbij te helpen.

Openspending.nl toont uitgaven van overheden

De financiële rapportages van alle Nederlandse lokale en regionale overheden zijn vanaf vandaag als open data beschikbaar. De stichting Open State Foundation heeft op Openspending.nl meer dan 15.000 rapportages, verschenen vanaf 2010, openbaar gemaakt.

HAS Hogeschool benoemt lector geo-informatie

Theo Thewessen, directielid van Geodan, is vanaf 1 oktober lector aan de HAS Hogeschool voor het lectoraat Location Intelligence. Dit nieuwe lectoraat richt zich op de vraag hoe we in de domeinen agro, food en leefomgeving verzamelde locatiedata slim kunnen inzetten om zo tot betere, nieuwe en verrassende inzichten te komen. Het lectoraat gaat deze ontwikkelingen aanjagen en naar praktische vraagstukken vertalen voor het hbo.