Save the date: EIM Zomerevent op 25 juni

Het KBenP zomerevent wordt – na 15 jaar – EIM zomerevent. Het event op 25 juni in Kurhaus Scheveningen wordt georganiseerd door Uitgeverij IP / vakblad EIM VIP en richt zich op professionals die eenzelfde reis maken van documentgerichte informatievoorziening naar Enterprise Information Management (EIM).

Handschriften Abraham Lincoln ontsloten

Op 15 april jl. was het 150 jaar geleden dat Abraham 'Eerlijke Abe' Lincoln het trieste rijtje opende van Amerikaanse presidenten die werden vermoord. Informatiemanager Iron Mountain en projectgroep The Papers of Abraham Lincoln werken samen om geschreven documenten te digitaliseren, analyseren, archiveren en open te stellen. Het is een ode aan het leven van de veelbetekenende president die geprezen wordt om zijn leiderschap tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en om de afschaffing van de slavernij op 1 februari 1865. De handschriften worden ontsloten door ze te digitaliseren, analyseren, archiveren en open te stellen.

Onderzoek: ’Een derde bedrijven heeft geen duidelijk beleid en archiveert geen e-mail’

In opdracht van ZyLAB, leverancier van eDiscovery en intelligent information governance oplossingen, heeft ibt marktonderzoek onderzoek verricht naar e-mailarchivering bij organisaties. Aanleiding voor het onderzoek was de recente commotie rondom het e-mailgebruik van voormalig Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton. ’E-mail bij helft van de bedrijven niet automatisch gearchiveerd.’

Zakelijke berichten #6

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere 'bookmetrix-tool' van Springer, toename verkoop en verhuur e-boeken, 'Auteursplatform' van Sdu, winkel voor ebookverhuurdienst Oyster, plus: bibliotheken met Koha kunnen nu EBSCO Discovery Service implementeren.

’Toegang tot open datasets van overheid blijft achter’

14% van door de overheid opengestelde datasets heeft geen werkende link en is dus niet toegankelijk. Dit blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, aanjager van het ontsluiten en gebruik van open data.

Revisie Nederlandse norm voor taxonomie van documenttypen

Normen voor informatie- en archiefmanagement moeten onder invloed van de voortschrijdende techniek, constant worden gemonitord, geëvalueerd en zonodig worden aangepast. Daarom heeft NEN het normontwerp van de revisie van NEN 2084 ‘Taxonomie van documenttypen’ voor kritiek gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 1 juli a.s. commentaar geven op het ontwerp.

SIDN fonds zoekt vernieuwende internetprojecten

Het SIDN fonds zoekt projecten die het internet versterken. Denk aan nieuwe toepassingen van digitale technologie, innovatieve en gebruiksvriendelijke software/hardware, zoals een gebruiksvriendelijke oplossing voor end to end encryptie bijvoorbeeld. Maar ook projecten die volwassenen, jongeren of kinderen uitrusten met kernvaardigheden om zich veilig, vrij en vol vertrouwen op internet te bewegen. Ideeën kunnen t/m 18 mei worden ingezonden.

VOB brengt notitie uit over bibliotheken en digitale overheid

Digicommissaris Bas Eenhoorn heeft van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) de notitie 'Bibliotheek en digitale overheid' ontvangen. Daarin wordt uiteengezet welke rol openbare bibliotheken kunnen spelen bij het ondersteunen van de digitale overheid.

Unconference over open, veilig en vrij internet op 17 april

Op 17 april a.s. organiseert Open State Foundation samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken een unconference over een open, veilig en vrij internet. Deelnemers van deze unconference, GCCS-Unplugged, bepalen zelf de agenda.

IP #3: Let's get social

In IP #3 aandacht voor Wikipedia: wat kunnen bibliotheken, archieven en musea ermee? Veel, zo blijkt. Dat geldt ook voor Pinterest. Rob Coers laat voorbeelden zien en geeft vele praktische tips. Verder zocht en vond het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een open source catalogussysteem. Hun ervaringen met het Evergreen-catalogussysteem en de bijbehorende community.