Blogs

E-book voor vijftigplus?

De Kindle, de e-reader van Amazon, wordt gekocht door vijftigplussers. Een gegeven dat Amazon zorgvuldig verborgen houdt omdat ze het hippe, jonge en coole imago in stand wil houden.

Klopt wel wat er gisteren in de NRC stond. Onze basisbibliotheek leent e-readers uit en vooral 50+ heeft veelvuldig reserveringen geplaatst.


Volgens de auteur, uitgever, is er nog hoop voor de uitgevers en zij relativeert de hype rondom de e-books. Omdat er op het artikel auteursrecht rust een klein stukje in dit blogbericht (voor het hele artikel raadpleeg de krantenbank in de aquabrowser)

Hieronder het begin van het artikel:


Het e-book is zeker niet alleen een hype. Maar de digitale profeten moeten niet denken dat uitgevers overbodig worden. Er komt vooral werk bij, voorspelt Mizzi van der Pluijm.


Al vanaf het allereerste begin ben ik een groot voorstander van e-books, en als uitgeverij hebben wij er hard aan gewerkt onze boeken als e-book leverbaar te krijgen. Nu kost het alleen nog maar geld, maar daarom is dit de tijd om te experimenteren zonder dat een foutje meteen dramatische gevolgen heeft.

Het gonst rondom ons uitgevers en e-book is het toverwoord. Drie keer zwaaien met je e-reader en de schrijver is bevrijd uit de ketenen waarin wij uitgevers hem jarenlang hebben vastgeslagen. Eindelijk kan hij zelf zijn publiek bereiken. En niet alleen voor de schrijver naakt de bevrijding, ook voor de boekhandelaar. Nu het uitgeven van een boek een kwestie is van een paar knoppen op een toetsenbord, is hij de nieuwe uitgever.

Om geen minuutje van deze revolutie te missen staan de media bol van de e-books, waardoor het gevoel van urgentie nog vergroot wordt. Maar ik wil toch een paar kanttekeningen maken.

Ten eerste vormt de omzet van de e-books nog geen procent van de totale omzet. Ook in Amerika niet. Terwijl de e-readers daar al langer op de markt zijn, en de agressieve benadering van e-books door Amazon toch zoden aan de dijk zou moeten zetten. Amazon is ertoe overgegaan e-books aan te bieden voor 9,99 dollar, ver onder de marktprijs. Maar ook die weggeefstrategie heeft er niet toe geleid dat er wat omzet betreft over serieuze bedragen gesproken kan worden.

Maar ook buiten de kille cijfers zijn er aanwijzingen. Toen Steve Jobs zijn iPad introduceerde, kwam het e-book als gebruiksmogelijkheid pas na een uur aan de orde. Wat aangeeft dat de ziener van deze tijd - en vooral ook de verdiener van deze tijd - eerst nog een paar honderd andere mogelijkheden ziet om aan de iPad geld te verdienen.

De Kindle, de e-reader van Amazon, wordt gekocht door vijftigplussers. Een gegeven dat Amazon zorgvuldig verborgen houdt omdat ze het hippe, jonge en coole imago in stand wil houden.

Dus hoe terecht is alle opwinding eigenlijk?

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Goede kanttekeningen Annette. Dit zijn volgens mij wel vragen die de bibliotheekwereld zichzelf moet stellen.
  Maar ik wil hier wel bij melden dat wij niet de fout moeten maken om alleen op de korte termijn te kijken.

  Neem nu het internet als voorbeeld. Ik ben op mijn 15de met het internet in aanraking gekomen via een geleende modum van een vriendje en een gratis internetabonnement via Tulip freenet. Toen maakte ook nog geen procent van de Nederlanders gebruik van het internet, maar was het al wel een interessante vervanging van de bibliotheek.
  In de 15 jaren daarna heeft het internet zich steeds meer ontwikkeld tot een grote informatiebron die voor mij persoonlijk een stuk interessanter en nuttiger is dan de bibliotheek. Er zijn vervolgens ook verschillende bedrijven geweest die gebaseerd op het internet diensten hebben ontwikkeld die heel erg overeen komen met de diensten die een bibliotheek traditioneel uitvoerde. Verzamelsites zoals startpagina's en RSS readers en virtuele marktplaatesen. Zoekmachines zoals Google, Ilse, Bing, Yahoo etc. En communities via verschillende mailinglijsten, webfora, en profielensites.
  Laten we eerlijk zijn de informatiefunctie van de bibliotheek is in die 15 jaar voor een groot gedeelte over genomen door het internet. Voor mij persoonlijk heeft de informatiefunctie van de bibliotheek weinig tot geen toegevoegde waarde meer vergeleken met de bibliotheek.

  Had de bibliotheeksector ingesprongen op het internet toen dit nog slechts door 1 procent van de Nederlanders gebruikt werd had dit wellicht anders geweest. Dan was de bibliotheek misschien wel die organisatie geweest waar de internetexperts van Nederland hadden gezeten. Die mensen die hun expertise op het gebied van informatie verzamelen en informatie ontsluiten op internet inzetten en een belangrijke bijdrage leveren aan het systeem dat nu volgens mij wel 80% van de Nederlanders gebruikt.


  Laten wij voorkomen dat met onze diensten op het gebied van lezen en leesbevordering niet hetzelfde gaat gebeuren als met de informatiefunctie. Laten wij nu kijken hoe wij kennis op kunnen bouwen op het gebied van digitaal lezen en hier iets aan toe kunnen voegen. Laten wij nu de meerwaarde van de bibliotheek vast duidelijk maken.
This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix