Blogs

Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat er tussen uitgevers en de bibliotheken overeenstemming is over het feit dat er geen centrale afspraak komt over een 'leenrecht voor e-books'.

Uitgevers die voorheen de boot afhielden, komen er met VOB/NBD|Biblion misschien nu wel uit. En kunnen bibliotheken meer e-books aanschaffen en beter aan de groeiende vraag voldoen.

Collectiemanagers kunnen via bestellijsten hun collectie uitbreiden. Iedere bibliotheek gaat zo naar vermogen een collectie e-books opbouwen.

De droom die ik ooit had van een grote landelijke bak met e-books, waarin bibliotheekleden terecht zouden kunnen, lijkt zo niet uit te komen. Alle bibliotheken dezelfde collectie. Het moet niet nog gekker worden. Of zoiets. Of misschien uiteindelijk wel?

Een argeloos bibliotheeklid van een doorsnee basisbibliotheek, die graag e-books wil lezen is aanvankelijk blij met de bescheiden collectie bij zijn bieb.

Totdat hij de grote collectie van die enorme bibliotheek in de Randstad ziet. "Zo, die hebben veel e-books!"

Hé, je kunt er ook online lid worden! Of ik rij daar volgende week toevallig toch langs. En het abonnement is daar nog's veel goedkoper ook!

Weet je, ik ga m'n abonnement hier opzeggen en daar lid worden... Wie gaat me tegenhouden?

Tja, en dan gaan misschien ende wellicht uiteindelijk de kleinere bibliotheken veel leden verliezen en kunnen de grotere de kosten voor veel e-book uitleningen niet meer betalen.

Gaat daar uiteindelijk iets goed mis in de toekomst? Komt er dan misschien toch één landelijke bibliotheek voor e-books? Ik weet het niet.

Het is ingewikkeld...

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Dag Peter,

  'Je/men' zou het ontwikkelen/uitbreiden van de ePortal als stageopdracht aan de Universiteit Utrecht kunnen aanbieden. Als er zich een groepje derde of vierde jaars studenten informatica op stort, denk ik dat er binnen drie maanden een prachtig product ligt. Mits de uitgevers en bibliotheken samen de vraag goed formuleren...

  Universiteit blij met een mooie opdracht, Bibliotheek blij met een modern product.

  Win - win situatie.

 • @Tonnie. Ja, zo simpel inderdaad. Maar dat is het voor ons. Helaas niet voor software/webportal leverende partijen en uitgevers.

 • Dom van de uitgevers!!

  Ze kunnen juist véél meer verdienen door onbeperkt downloaden via een centrale ePortal toe te staan !!

  Ik stel mij voor dat de lener via zijn bibliotheek een account aanmaakt en zo toegang krijgt tot de landelijke ePortal. Dat in dit account een bibliotheekcode is verwerkt waaraan je die betreffende bibliotheek herkent.

  Zet op alle eBooks een teller en registreer hoe vaak een eBook uitgeleend wordt. Aan het eind van het jaar kan je per bibliotheek zien hoeveel eBooks er gedownload zijn, en welke. Afrekenen is dan simpel te regelen per bibliotheek....

  Ook kan je instellen de er per iPadres maar twee keer hetzelfde eBook gedownload kan worden, zie als verlenging. Zo voorkom je dat de schrijver zelf duizend keer zijn eigen boek download. Ha,ha.

  Het lijkt mij allemaal niet zo moeilijk....... Dit had vijf jaar geleden al moeten gebeuren! ... 

 • @Peter, dat van die uitgevers geloof ik direct, maar het is denken vanuit het oude verdienmodel. Hopelijk worden er nieuwe wegen gevonden waarin én de belangen van de uitgevers én de belangen van de auteurs gewaarborgd zijn, maar waar ook nog een rol is weggelegd voor de bibliotheekbranche. 

  Helaas lijkt het niet de goede kant op te gaan voor de bibliotheken m.b.t. e-books. Als dat zo blijft zal onze rol in de toekomst geminimaliseerd zijn. Sommige gemeenten lijken daar in hun bezuinigingsdrift daarop al in te spelen. 

 • @Bas de regeling dat e-books net zo moeten worden uitgeleend als papier (dus één tegelijk), is hoe belabberd en idioot ook, helaas wereldwijd in openbare bibliotheken van kracht. De uitgevers willen het zo.

 • Als er nu iets niet lokaal geregeld zou moeten worden, is het wel het aanbod van e-books. Het is toch krankzinnig als iedere bibliotheek apart bestanden, want dat zijn e-books, gaat inkopen, en vervolgens bij een 'uitlening' nee moet verkopen tegen de volgende klant die inlogt?

  De branche moet titels opkopen die electronisch gelezen kunnen worden. De verrekening kan voor- of achteraf geregeld worden. Er is nu ook bekend wat bijv. een populair boek aan leenrechten voor de auteur oplevert en hoeveel exemplaren er in bibliotheekland omgaan. Daar is toch een simpel rekensommetje op los te laten om de  prijs voor het uitlenen van e-books in alle bibliotheken mogelijk te maken?

 • Het grote gevaar lijkt me juist dat het grote gevaar nog zover weg lijkt. Nu we aan het begin staan van een redelijke collectie e-books voor de bibliotheken zou er serieus over gesproken moeten worden. Nu kan het nog. Als pakweg over 5 - 6 jaar blijkt dat het echt een probleem is, dan is het probleem eindeloos veel groter geworden en is er misschien al schade opgelopen door veel bibliotheken.

  Het vereist niet zo heel veel fantasie om te weten hoe de consument zich gedraagt - de afgelopen jaren hebben internetverkopen heel veel detailhandels de das om gedaan.

  Of denk aan Selexyz. Veel te laat en onopvallend ingesprongen op online verkoop en e-books. Beschermd als de boekhandel zich voelde door bijvoorbeeld de vaste boekenprijs en denkend dat ze een product verkocht dat het altijd goed zou doen, hebben ze zich nooit bedreigd gevoeld en nooit geleerd om adequaat met zo'n bedreiging om te gaan.

  Een centrale collectie, waar alleen bibliotheekleden met een lokale pas toegang toe hebben, klinkt als de beste oplossing. Verrekening op basis van uitleningen/leden zou een mogelijkheid zijn. Maar al ontzettend ingewikkeld.

  Een andere bedreiging bij makkelijk toegankelijke e-books zijn de steeds verder uiteenlopende kosten voor een bibliotheeklidmaatschap . Als alles toch via internet gaat, zou je wel gek zijn om 50 euro per jaar te betalen aan je lokale bieb, terwijl het elders maar 40 euro kost.

  Overdrijf ik? Ik weet niet. Beter nu overdacht dan later berouwd. Of zo iets.

  Iets anders: waarom staat hieronder: "stuur mij geen email niet wanneer mensen een reactie plaatsen"? :-)

 • In die zin wordt de KB eigenlijk ook steeds interessanter. Voor 15 euro ben je lid. Daar krijg je nu al al die wetenschappelijke titels en tijdschriften (http://www.kb.nl/nieuws/2012/ebl.html) voor, straks wellicht de door Google gescande collecties, en als er dan toch overeenkomsten komen is de KB eigenlijk ook wel een geschikte deelnemer.

 • Zo'n twee jaar geleden, ben ik om die reden gastlener geworden in een bibliotheek in Brabant. Die bibliotheek heeft toegang tot een ePortal en onze bibliotheken hebben een gastlener overeenkomst. Hoewel ik daar heel blij mee ben, ben ik mij altijd bewust geweest van het feit dat de bibliotheek in Brabant de kosten betaalt van de ePortal en mijn bibliotheek niet.... Deze tip geef ik aan eBook lezers door: Zoek een bibliotheek in de buurt waar je gastlener kan worden en laat een account aanmaken voor toegang tot de ePortal. 

 • @Jan, het verhaal rond bieb Waalre (hoop dat dat nog enigszins goed afloopt) is exact wat me deze kronkel bezorgde. Als er geen bieb meer is, of als het gebodene in de bieb niet aan je verwachtingen voldoet, ga je je heil ergens anders zoeken. Geen hond die je als vrije consument mag of kan tegenhouden. In het digitale tijdperk wordt dat nog eens zoveel makkelijker.

  De 'overeenstemming' is weliswaar niet het allerbeste nieuws, maar het hàd veel slechter gekund - namelijk een afwijzing van het recht om e-books uit te lenen.

This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix