Blogs

Directeur van Oekraïense Bibliotheek (Moskou) aangehouden

Op 28 oktober hebben gewapende en gemaskerde politiemannen de Oekraïense Literatuur Bibliotheek in Moskou doorzocht op 'anti-Russisch propagandamateriaal'. Ook de woning van bibliotheekdirecteur Natalya Sharina werd doorzocht. Sharina wordt voor 48 uur vastgehouden en ondervraagd.

FOBID-informatieochtend geeft update over internationale belangenbehartiging

Op 6 november a.s. organiseert FOBID International Office een informatieochtend in de reeks International Matters. Centraal staan internationale belangenbehartiging en kennisuitwisseling.

Doe mee met onderzoek naar lacunes in datasets

Binnen de geesteswetenschappen van de KNAW wil een consortium een onderzoeksagenda voor de toekomst (2025) formuleren, getiteld DESIDERIA (Dutch Extensible and Searchable Infrastructure for Digital Explorative Reading and Information Analysis). Een van de actiepunten betreft het onderzoeken welke lacunes er zijn in bestaande datasets. Onderzoekers en collectiebeheerders wordt gevraagd een enquête in te vullen.

TU Delft eerste bibliotheek met iBeacons

TU Delft Library is de eerste bibliotheek in Europa die gebruik maakt van iBeacontechnologie. iBeacons zijn Bluetoothzendertjes die gerichte informatie versturen naar smartphones die in de buurt zijn. De universiteit lanceert een Library Tour app, die gebruik maakt van de technologie van de Amsterdamse start-up LabWerk. Met de Library Tour geeft TU Delft haar studenten een interactieve, gebruikersvriendelijke rondleiding door de universiteitsbibliotheek. De app is genomineerd voor de IVI Award 2015.

DISH2015 conferentie op 7 en 8 december

Op 7 en 8 december vindt in Rotterdam de internationale conferentie DISH2015 plaats. DISH (Digital Strategies for Heritage) is de tweejaarlijkse conferentie over digitale strategieën voor erfgoed. Het thema dit jaar is Money and Power.

Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB) presenteert Beleidsplan 2015-2018

SHB, het samenwerkingsverband van de 32 hogeschoolbibliotheken in Nederland, heeft het beleidsplan 2015-2018 bekendgemaakt. Het beleidsplan heeft als titel: 'Kansen voor waardevol en gewaardeerd partnerschap met onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk' en bevat vijf speerpunten, waaronder 'vormgeving van strategisch partnerschap binnen het (inter)nationale krachtenveld'.

Meepraten over OAIS op de nieuwe wiki

De duurzaamheidsstandaard Open Archival Information System / OAIS (ISO 14721) heeft sinds 21 oktober een eigen plek op internet: de OAIS wiki. Voortaan kan de “digital preservation community” op een centrale plek vragen stellen en discussiëren over deze standaard.

Netwerk Digitaal Erfgoed gaat op tournee

Dit voorjaar presenteerde het nieuwe nationale samenwerkingsverband Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. De NDE-partners gaan van start met de werkprogramma’s die voortkomen uit die strategie. Om zoveel mogelijk instellingen uit alle sectoren en regio’s hierbij te betrekken, wordt vanaf 29 oktober afgetrapt met een landelijke NDE-tournee.

Shortlist IVI Award 2015 bekend

De jury, onder voorzitterschap van Bas Savenije, oud-directeur van de Koninklijke Bibliotheek, heeft vandaag de shortlist met kanshebbers voor de IVI Award bekendgemaakt. Deze prijs is bedoeld om innovatie in de informatiebranche te stimuleren en wordt in 2015 voor de tweede keer uitgereikt.

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

GO opleidingen

Nedap Librix