Blogs

De toekomst van een Ministerie Bibliotheek

Op dit moment ben ik bezig als teamleider bij het Ministerie van SZW met het vormgeven van een ontwikkeltraject Bidoc. Het ontwikkeltraject moet een meerjarenvisie opleveren waarin centraal staat wat is de toegevoegde waarde van de bibliotheek voor de (toekomstige) medewerkers.

Geen gemakkelijk traject omdat de bibliotheekwereld onder druk staat, bezuinigingen, concurrentie van het internet, de oorspronkelijke bezoeker/klant van de bibliotheek is veandert. Dus wij zullen mee moeten veranderen. Het traject bestaat uit een aantal stappen: Stap 1, verkennen van de omgeving, hoe staat het er bij andere bibliotheken voor, waar gaan die zich op richten, welke kansen zien zij. Stap 2, verkennen van de klant, hoe zoekt de klant, welke informatie heeft hij/zij nodig voor haar werk, welke rol kan Bidoc hierbij spelen. Stap 3: kritisch kijken naar ons eigen producten- en dienstenaanbod, sluit dit nog aan bij de uitkomsten uit stap 1 en 2.

Al met al een zeer boeiend traject. Deze bibliotheek20 heeft mij geholpen in het vormen van gedachten, en nieuwe ontwikkelingen, Jullie discussies, opmerkingen heb ik met interesse gelezen.

Mocht je tips of suggesties hebben voor ons traject dan hoor ik het graag. Ik zal kijken als het Plan van Aanpak formeel is goedgekeurd of het gepubliceerd mag worden. Misschien zijn er bibliotheken die in dezelfde situatie zitten, en wellicht zijn er onderdelen bruikbaar.

 

groet Caroline 

 

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

GO opleidingen

Nedap Librix