De pijn bij bibliotheek Rotterdam..en elders

Er wordt in heel Nederland zoveel bezuinigd en politiek gekonkeld dat het bijna ondoenlijk is geworden alles bij te houden. Vaak komt het erop neer dat iedereen het al lastig zat vindt om de oorzaken en gevolgen van bezuinigingen en de (politieke) besluitvorming in de eigen regio te doorgronden. Daarnaast lijkt het ook wel zo te zijn dat veel nieuws en informatie niet of nauwelijks naar buiten komt. Neem nu Bibliotheek Rotterdam. We konden in september weliswaar al lezen dat er bij die bibliotheek veel banen op de tocht stonden, maar nu een zesde van de mensen ook daadwerkelijk te horen heeft gekregen te kunnen vertrekken maak je uit online gesprekken van bedroefde medewerkers wel op dat er veel meer aan de hand is. Je krijgt het verhaal niet zomaar inzichtelijk, maar duidelijk wordt wel dat er jaren een onverantwoord beleid is gevoerd. Bij wie de fouten precies liggen mag iedereen zelf bepalen, maar rommelig is het zonder meer, en daarom alleen nog maar pijnlijker. Zie de brief van de Raad van Toezicht (PDF) en kijk eens een stukje terug van de raadsvergadering. Het gaat je al snel duizelen.

Dit soort verhalen spelen elders ook. Het gaat steeds meer over macht en politieke een-tweetjes en steeds minder over de betrokken medewerkers en klanten, of over de inhoudelijke kant van het bibliotheekwerk. Dat de bezuinigingen eraan zaten te komen wisten we allemaal. Soms is het nog te begrijpen ook. Maar ik heb het gevoel dat de pijn 'm daar niet eens echt in zit. Er is en wordt veel meer gesloopt dan budgetten: het wordt allemaal dusdanig uitgehold dat het straks niet eens meer mogelijk is om te laten zien hoe relevant het instituut nog is -of zou kunnen zijn-. Handhaven en overleven zijn nu de kernbegrippen. Navelstaren en onzekerheid bepalen de sfeer. Dat stemt triest, als je droomt van innovatie van het vak.

Hoe het verder gaat met biblbiotheek Rotterdam is verre van duidelijk. Dit schreef AD er eergisteren over:

"Wethouder Antoinette Laan (VVD) zette gisteren de deur op een kier voor extra steun aan de noodlijdende Rotterdamse bibliotheek. Zij wil de discussie echter pas ná de verkiezingen voeren. Het zou niet lukken alle cijfers voor begin maart op papier te zetten.

De politiek wil binnen een week alle rapporten zien, om te beslissen of ook zij dit debat over de verkiezingen wil tillen.
De bibliotheek blijft dus nog in onzekerheid. Vooral het geld in kas zou een probleem zijn. Na een forse reorganisatie kan de bieb het nog even uitzingen. In 2015 dreigt zonder steun echter een `technisch failliet'".

"Over de verkiezingen heen tillen". Dat belooft maar zelden iets goeds. Ik wens alle betrokken medewerkers in ieder geval sterkte. Voor de ontslagen mensen hoop ik dat ze snel mooi nieuw werk zullen vinden.

Knipsel: AD