Blogs

BNL-blog: De Knoppensessie

Puzzels leggen
In de vorige afleveringen beschreef ik de drie hoofdcomponenten van de Digitale Bibliotheek. Ik kan me goed voorstellen dat met die beschrijvingen de lezer wat mentale puzzelstukjes heeft kunnen leggen. Ondertussen is de ‘legpuzzel’ Digitale Bibliotheek natuurlijk wel een hele grote en er zijn nog vele stukjes te leggen voordat je als buitenstaander een min of meer compleet beeld kunt vormen. Maar dankzij de grondig uitgedachte architectuur bestaat de puzzel gelukkig uit hele logische stukjes en passen de stukjes ook in een logisch geheel. En als alle stukjes uiteindelijk gelegd zijn en je eindelijk het geheel kunt zien verzucht je wellicht: oh, had dat dan eerder gezegd! Da's handig en mooi en dat willen wij ook! 

Naar/aan de knoppen met Dennis Biesma en Erwin Rijss
Om mensen te helpen met het visualiseren van de Digitale Bibliotheek zijn door het implementatieteam van Bibliotheek.nl zgn. ‘knoppensessies’ bedacht. Afgelopen 12 april was ik aanwezig bij een knoppensessie op het hoofdkwartier van Bibliotheek.nl. Zo’n knoppensessie is bedoeld om bij implementatie betrokken bibliotheken meer inzicht te verschaffen in de praktische werking van de voor- en achterkant van het systeem. Je ziet dan niet alleen concreet hoe een website, de voorkant dus, eruit ziet. Je krijgt ook direct inzicht in de manier waarop heel praktisch pagina’s ingericht worden binnen de website en waar je bijvoorbeeld content en widgets vandaan haalt, kortom de achterkant van het systeem. De sessie werd geleid door Dennis Biesma en Erwin Rijss, beiden implementatieconsultants uit het team van BNL’s implementatiemanager Erik Visser. 

De servicebus als wereldstekker
Erwin stond eerst uitgebreid stil bij het schema van de informatiearchitectuur achter de Digitale Bibliotheek en legde glashelder uit hoe de verschillende lagen worden onderscheiden, hoe bijvoorbeeld de bibliotheeksystemen moeten worden gekoppeld en hoe de NBC in het verhaal past. In het bouwwerk is een cruciale rol weggelegd voor de zgn. ‘servicebus’ die als multifunctionele volautomatische verbindingsofficier tussen bibliotheeksystemen en infrastructuur en NBC en widgetstore en DCR (de Digital Content Repository) wel erg doet denken aan de bekende ‘wereldstekker’ die bij de ANBW verkrijgbaar is. Met één nadrukkelijk verschil: de ‘servicebus’ heeft het altijd druk en regelt en vertaalt een permanente stroom van data tussen de verschillende onderdelen in het systeem. Dat in tegenstelling tot de wereldstekker die je altijd kwijt bent als je ‘m het hardst nodig hebt en een verweesd bestaan leidt in de la met andere spullen die je niet meer kunt terugvinden. 

Van contentmanager tot templatemanager
Erg verhelderend vond ik de manier waarop de verschillende typen cms-sen in het systeem zijn bedacht. Er wordt in het land nog veel gesproken over de overeenkomsten en verschillen, de voor- en nadelen van de meest gehanteerde cms-sen Joomla, Bart4 en Drupal. Die discussie werd onlangs weer even in volle hevigheid gevoerd n.a.v. mijn stukje over de White Label Website Infrastructuur. Dennis Biesma legde uit dat de rol van die cms-sen in de architectuur van de Digitale Bibliotheek heel anders van karakter is. De rol van content management systeem is namelijk toebedeeld aan de Digital Content Repository, de digitale opslagplaats voor tekst, beeld, geluid, titels, metadata, etc. Voortaan bouwt een bibliotheek in die DCR z’n contentpagina’s op. In de DCR krijgt iedere deelnemende bibliotheekorganisatie z’n eigen hoekje. De rol van Joomla of Bart of Drupal beperkt zich vervolgens tot die van ‘templatemanager’. Oftewel die heb je alleen nog nodig om widgets uit de widgetstore en contentpagina’s uit de DCR te plaatsen op de pagina’s van je website. In principe een rol die ieder cms zou kunnen vervullen waarmee de discussie over de pro’s en cons van die cms-en niet echt meer een issue is. Dennis maakte verder duidelijk hoe het widgetplatform gaat werken en hoe je widgets vanaf het platform op een pagina in je website kunt plaatsen en hoe je ook zelf als bibliotheek een widget kunt toevoegen aan de widgetstore. 

Digitale Etalages

De werking van het systeem werd live gedemonstreerd aan de hand van de nét in Almere officieel gepresenteerde Digitale (Thema)Etalages. Die thema-etalages zijn geheel gemaakt in de nieuwe 'Website As A Service' oftewel de WAAS die ik in m’n eerste BNL-blog beschreef en laten heel mooi zien hoe het gaat werken. Kortom deze knoppensessie was heel nuttig en een echte aanrader voor bibliotheken die het implementatietraject gaan doorlopen. De knoppensessies worden voor bibliotheken georganiseerd volgens het tijdpad van de implementatie. 

Video-opnames van een knoppensessie bij Probiblio in Hoofddorp zijn te zien op het Youtube-kanaal van Dennis Biesma. 

Foto: Update door Exey Panteleev

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Dank Jan. Verhelderend en geruststellend ook wel :-).
 • Hoi allemaal,

  Veel vragen, veel onduidelijkheid. Helemaal mee eens! Het doel van de knoppensessies is juist om een deel van de vragen te beantwoorden, alleen het is onmogelijk om iedereens vragen in één keer naar tevredenheid te beantwoorden. Daar is nog veel meer voor nodig, dat realiseer ik mij heel goed. Wat ik persoonlijk heel prettig vind van deze sessies is dat wij direct kunnen proeven waar het wringt, wat de behoefte is en waar de meeste vraag naar is. 

  Voor wat mij persoonlijk betreft (ik begrijp dat er interesse is naar meer achtergrondinformatie over de personen bij BNL), sinds 1 maart jl. ben ik vanuit het ontwikkelteam overgestapt naar het implementatieteam. De eerste implementaties waren de Digitale Etalages en binnenkort ook de eBooks eregalerij. Beide heb ik vanaf de eerste wensen tot aan de realisatie mogen begeleiden. Hieronder viel ook het verzorgen van een tweetal trainingen zodat de redacteuren van de Digitale Etalages nu zelf de content nu kunnen bewerken.

  Momenteel ben ik hard aan het werk aan 'De menukaart', een document waarin alle losse onderdelen beschreven worden. Samen met deze menukaart en een inventarisatie van de huidige of gewenste functionaliteit van bibliotheken, gaan wij vanuit Implementatie vraag en aanbod op elkaar matchen. Voor alle afwijkingen moet uiteraard een oplossing gekozen worden, het liefst zo generiek mogelijk, daar zit de kracht in van samenwerking.

  De menukaart zal beschikbaar worden gesteld via www.stichtingbibliotheek.nl. Het doel is om de menukaart gefaseerd op te leveren en bij te werken. De menukaart van April is gereed en is ter goedkeuring aangeboden binnen BNL, deze zal binnenkort beschikbaar worden gesteld. Deze menukaart beschrijft alle onderdelen die gebruikt zijn bij de realisatie van de Digitale Etalages en de eBooks eregalerij. Samen met een digitale versie van de knoppensessie lijkt mij dit een mooi begin om iedereen te laten zien hoe de vork nu precies in de steel steekt en wat de mogelijkheden zijn.

  Hierop volgt uiteraard de menukaart met daarin alle onderdelen die nodig zijn om een lokale Bibliotheek aan te sluiten, zowel voor een bibliotheek die volledig meegaat in de WaaS, maar ook hybride bibliotheken. Het beschrijven van dat aanbod is alleen tijdrovender omdat niet elke bibliotheek gelijk is. Ook kom je situaties tegen waarin er misschien een wens is die niet op het menu staat, wat dan? Bibliotheken willen dan wel exact weten waar ze aan toe zijn en wat overgebleven opties zijn. Ook dit zal een onderdeel worden van de menukaart. Eén optie die altijd blijft bestaan is 'zelf ontwikkelen'. De Widgetstore biedt daarvoor een heel mooi platform en de branche zal zeker gestimuleerd worden om creatief na te denken en mee te ontwikkelen. Hiervoor hebben wij een SDK ontwikkeld, een Software Development Kit. Hierin vinden ontwikkelaars voldoende informatie om de verschillende services die wij bieden te kunnen aanspreken. 

  Enfin, ik hoop hiermee wat inzage te geven in wat er qua informatie aan gaat komen. Uit de blog van Jan lees ik ieder geval dat we met onze sessie al veel vragen konden beantwoorden en dat de puzzelstukjes op hun plek vielen. Ik hoop dat wij er toe in staat zijn dit snel ook landelijk te kunnen bereiken, daar ligt mijn persoonlijke uitdaging!

 • Goed om te horen Jan.
  Ik denk zelf dat medewerkers van Bibliotheek.nl een gezicht krijgen als zij ook gaan bijdragen op (sociale) netwerken. Dit zal de acceptatie van oplossingen die zij aandragen en de producten en diensten die zij ontwikkelen alleen maar vergroten.

  Bij Dennis en Johan heb ik een beeld van wat hun ideeën en opvattingen zijn en waar zij ongeveer mee bezig zijn. Niet omdat ik hen zo goed ken, maar omdat ik hun berichten online lees en hun betrokkenheid merk. Van alle andere mensen die ingehuurd zijn bij BNL weet ik alleen dat het dure consultants zijn die vast wel expertise hebben, maar op welk gebied, geen flauw idee.
  Een gedeelte van acceptatie heeft ook heel erg te maken met vertrouwen en betrokkenheid. Ik weet niet van de meeste consultants die bij BNL zitten en kan hier dus niet zomaar op vertrouwen. Door actiever te zijn op dit soort netwerken kun je hier wel winst in bereiken.

   

 • @Jan Filmpjes kunnen idd een goede toevoeging zijn. Mooi dat Dennis dat in de sessie bij Limburg heeft toegezegd. Ik ben overigens niet ingehuurd om sprookjes te vertellen, dat is niet mijn expertise:) Neemt niet weg dat ik geloof in de Agenda voor de Toekomst en de lijnen die we daarin t.a.v. de realisatie van de Digitale Bibliotheek met elkaar hebben afgesproken en dat ik vertrouwen heb ik de aanpak van BNL. Mijn doel is om door een ander type berichtgeving meer inzicht in de de producten van BNL en het proces te bieden. 

  @Jeroen Ik maak wekelijks op BNL HQ mee hoe zowel politiek, als inhoudelijk als beleidsmatig alles op een goudschaaltje wordt afgewogen om de gestelde doelen zo goed en tijdig mogelijk te bereiken en daar de branche in mee te krijgen. Je zult nu zien dat er wekelijks steeds meer gecommuniceerd kan worden en zal worden. Maar er is absoluut sprake van een communicatieachterstand die nog niet helemaal ingehaald is. Maar als alle BNL-medewerkers op individuele basis gaan communiceren op B20 weet ik niet of dat tot meer duidelijkheid zal leiden. Da's m'n persoonlijke gevoel.

  @Johan eerst testen voordat je iets neerzet lijkt me zeer zinvol. Ben verder wel benieuwd wat de andere aanwezigen bij jullie sessie ervan vonden? Je laatste opmerking moet wel nadrukkelijk in het licht van de subsidieregeling worden geplaatst. Alle inspanningen richten zich natuurlijk in eerste instantie op die groep.

 • Mooi voornemen!

  Ik hoop dat Dennis Biesma (en de andere consultants bij Bibliotheek.nl) een voorbeeld neemt aan Dennis Eijsden en Johan Stapel en ook actief gaan communiceren een mee gaan denken op platformen zoals bibliotheek 2.0. Vooral de manier waarop Johan Stapel dit voor het NBC project doet is een heel duidelijke en goede manier.

   

  Voor mij hoeven zij hier niet mee te wachten totdat zij een presentatie hebben gegeven of zaken hebben uitgeprobeerd. Dit is iets wat men gedurende het hele traject al hadden mogen doen. Juist door alleen te communiceren als je iets hebt wat af is wek je de indruk dat er niets, niet veel of niet de juiste dingen gebeuren. Hierdoor gaan mensen twijfelen aan de waarde van de producten en oplossingen die je bedenkt en heb je meer weerstand als je deze wilt invoeren (vooral als je als je dingen presenteert nog heel weinig concreets kunt presenteren).

   

  Maar goed nogmaals een goed voornemen en ik hoop Dennis Biersma ook snel op Bibliotheek 2.0 welkom te mogen heten :)

   

 • In de knoppensessie van vandaag (zie ook mijn post hierover)  gaf Dennis Biesma aan dat ze van plan zijn een slideshare/screencast en youtube filmpje te maken. Het idee is dus al bij ze aangekomen. Lijkt me ook verstandig om de presentatie eerst live uit te proberen voordat je dat zo neerzet. Gezien de overeenkomsten tussen de beschrijving hierboven en hetgeen ik vanmiddag heb meegemaakt, denk ik dat ze daar nu wel klaar voor zijn.
 • Bij de 23 dingen cursussen worden bij een van de laatste dingen nog altijd de filmpjes van Dennis Eijsden getoond over de toekomstige bibliotheeksite. Ik weet dat veel bibliothecarissen die de cursus volgen dit heel erg waarderen en hier ook veel over praten (komt regelmatig op de weblogs van cursisten terug). Dit geeft bibliothecarissen vaak een heel goed beeld van de toekomstige bibliotheeksite en zijn lekker praktisch.

  Het idee van Jan de Waal om een paar filmpjes te maken over deze onderwerpen die praktisch laten zien hoe het een en ander werkt lijkt mij ook wel een heel goed idee. Misschien een idee om de volgende blog te vloggen?
 • Jammer dat er van de landelijke knoppensessie geen YouTube filmpje en slideshare presentatie en praktisch  werkdocument is gemaakt. Een gemist kans om in een keer alle bibliotheken duidelijk te maken hoe alle stukjes in elkaar passen. Jan 's pogingen om het proces hierboven te beschrijven zijn lovenswaardig maar het geeft mij nog geen beeld wat wat er allemaal aangeboden gaat worden. Dat het landelijk " glashelder is uitgelegd"  en dat Jan het "erg verhelderend vond" wil nog niet zeggen dat anderen dat ook zo ervaren. En de vraag blijft hoe mijn bibliotheek in dit plaatje past. "Om mensen te helpen met het visualiseren van de Digitale Bibliotheek" lijkt mij een filmpje een goede start. Iedere nieuwe dienst van Google of Apple worden altijd begeleid met een of meerdere filmpjes om te laten waar de nieuw dienst voor bedoeld is.

  Ook een filmpje is niet voldoende om bibliotheken over de streep te halen daar zijn hele andere middelen voor nodig: minimaal een bibliotheek per bibliotheeksysteem zoals HKA, Infor enz en waar de Waas aanwijsbaar in de praktijk werkt. Een helder explotatiemodel en duidelijkheid over onderhoud e.d. Om nog maar eens wat puzzelstukjes te noemen waar helderheid over mag komen. Gelukkig is er deze zin nog in bovenstaande blog "Maar dankzij de grondig uitgedachte architectuur bestaat de puzzel gelukkig uit hele logische stukjes en passen de stukjes ook in een logisch geheel. En als alle stukjes uiteindelijk gelegd zijn en je eindelijk het geheel kunt zien verzucht je wellicht: oh, had dat dan eerder gezegd! Da's handig en mooi en dat willen wij ook!" Voorlopig een mooi PR-sprookje. En dan maar hopen dat er onderweg geen puzzelstukjes sneuvelen.

  In mei vergaderen de Joomla bibliotheken die meer dan 300 bibliotheekvestigingen omvatten, verrast ze en overtuig ze met de ‘knoppensessies’ en wie weet komt "dat willen wij ook!" gevoel bovendrijven.

   

This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix