Blogs

De storing van vorige week bij Vodafone liet weer eens zien hoe kwetsbaar de wereld van techniek, of zoals Kevin Kelly dat zo mooi noemt, The Technium, in elkaar zit. Eén fikkie was voldoende om het dagelijks communicatiepatroon van bijna vijf miljoen Nederlanders een week lang wreed te verstoren. Een week lang onderweg geen telefoon, sms, Twitter, Whatsapp, Facebook etc. In die week heb ik onderweg meer leeskilometers gemaakt dan ooit op de ereader, o.a. pagina's gelezen uit eerder genoemde Kevin Kelly's fraaie 'What Technology Wants', een boek dat je in kleine hoeveelheden tot je moet nemen. Vodafone bezorgde me dus een heerlijk rustige week en dan is het ook fijn om een vijftiger te zijn: ik kan altijd terugvallen op oude techniek. Als alles uitvalt zet ik een plaatje op of lees gewoon een boek van papier bij kaarslicht. Ik zal er niet minder gelukkig van worden.
Jongere generaties worden wel ongelukkig van zo'n telefoonstoring. M'n jongste dochter kon Ping niet gebruiken. Een ramp van formaat want als Pinger schijn je toch echt geen minuut zonder Ping te kunnen.

Met je second screen voor de buis
Smartphones zijn dus onmisbaar aan het worden en nemen een steeds groter gebruik (inmiddels 40%) van internetverkeer voor hun rekening. Tablets zoals iPad, die je eigenlijk als een oversized smartphone kan zien, versterken deze ontwikkeling. Smartphones en tablets verdringen oudere technieken. SMS-en, msn-en en bellen wordt ouderwets. Het is veel lekkerder om comfortabel op de bank bij de televisie wat dingetjes op de tablet (je second screen) af te handelen dan hangend achter zo'n ouderwetse pc. 40% van de tabletbezitters heeft z'n device op schoot bij de televisie. Of moet ik 'haar' device zeggen: een snel groeiend deel van de tabletgebruikers is namelijk vrouw. Ik voorspel u: over een jaar of vier gebruikt helemaal niemand die gewone pc's meer. En laptops gaan steeds meer op tablets lijken. Nog een voorspelling: over vier jaar is het onderscheid tussen een tablet en een laptop nauwelijks nog te maken. En de groei van het aantal tablets in Nederland verloopt krankzinnig: 'triple digit', hoorde ik onlangs bij de 'Ereading en Tablet Event' in Bussum.

Apps en information overload
Tablets en smartphones dragen ook bij aan bestrijding van het gevoel van informatieovervloed. Van de honderdduizenden apps die verkrijgbaar zijn voor tablets en smartphone kun je er maar een stuk of vijftig kwijt op je apparaat of device. Tijdens het eerder genoemde Ereading Event hoorde ik ook dat de meeste mensen maar vijf apps per dag gebruiken en dat ruim 80% van de gedownloade gratis apps door de gebruiker binnen veertien dagen weer van het device wordt verwijderd. Dat maakt de wereld overzichtelijk!  

Responsive Design
Er wordt door deskundigen heel veel verwacht van de ontwikkeling van mobiele websites en apps. Over de toekomst van apps en mobiele sites wordt echter verschillend gedacht. Waar de ene deskundige verwacht dat er over tien jaar alleen nog apps zullen worden gebruikt denkt de andere deskundige dat apps een voorbijgaand verschijnsel zijn op weg naar een wereld van volgens responsive design ontwikkelde websites. Responsive design? Kort door de bocht uitgelegd past de volgens responsive design ontwikkelde website zichzelf aan naar het device waarop de site geraadpleegd wordt. Het is onverstandig om slechts op één paard te wedden want niemand weet precies welke kant het op gaat.

Wed op meerdere paarden
Wie verstandig is gaat dus voor de mix en maakt én apps én mobiele sites én 'gewone' websites en doet dat laatste als het even kan volgens responsive design. Wie afgelopen dinsdag bij de door Bibliotheek.nl georganiseerde 'inspiratie sessie' over mobiele websites aanwezig was heeft kunnen horen dat dat nou precies is wat Bibliotheek.nl wil gaan doen. De geplande WAAS-websites krijgen een responsive design waardoor ze er op ieder device goed zullen uitzien, alle bibliotheken krijgen een 'Taggle'-mobiele website waarmee basic bibliotheekinformatie op een mobiel apparaat gemakkelijk raadpleegbaar zal zijn. Ik besluit met m'n laatste voorspelling voor dit artikeltje: 2013 wordt het jaar van de bibliotheekapp. Mind my words!

En wie zich verder wil verdiepen in het fenomeen mobiel internet verwijs ik naar Jeroen van Beijnen's handige white paper over de mobiele mix voor bibliotheken van vorige maand.

Foto: Unionization door Truthout

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Petitie afschaffen VPL

De leden van de ABVA KABO bij NBD Biblion hebben onderstaande petitie ondertekend en opgestuurd naar onze bond. Wij roepen bij deze bondsleden/sympathisanten in andere bibliotheekorganisaties op deze actie te ondersteunen. Kopieer en teken de petitie en verstuur hem naar de bond.Dominggus Arif Gaspersz (Kaderlid abvakabo FNV, Voorzitter OR NBD Biblion BV) Petitie afschaffen VPL Wij, vakbondsleden werkzaam bij NBD Biblion, maken ons grote zorgen over het afschaffen van de zogenaamde VPL…

Read more…
0 Replies

Gezocht: collectie-medewerkers

Beste leden,Voor een opdracht voor mijn studie ben ik op zoek naar mensen die zich bezig houden met collectievorming in de bibliotheek.Naast mijn werk in de bibliotheek ben ik bezig met de master opleiding Information Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dit moment volg ik daar het vak Knowledge Engineering. Hierbij leren wij om een systeem te ontwerpen en bouwen wat gebruik maakt van beschikbare kennis van de gebruikers, maar ook van informatie, of data.Omdat veel bibliotheken over…

Read more…
0 Replies

Een derde Innovatiedoedag...

Creativity is thinking up new things, innovation is doing new things ~ Theodore Levitt. Om een traditie in ere te houden vindt er op de dag voorafgaand aan het Nationale Bibliotheek Congres weer een ‘preconference’ plaats. Op dinsdag 9 december 2014 zijn we - met dank aan Bibliotheek De Hallen in Amsterdam - te gast in Leescafé Belcampo.Waarom een InnovatieDoeDag? De Innovatieraad van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) wil ‘out of the box’-denken stimuleren en experimenteren…

Read more…
0 Replies

Young Talent presenteert zich!

Goede informatieprofessionals zijn goud waard in een bedrijf. Zoeken naar informatie kost weliswaar geld, maar het vinden van informatie levert geld op. Een goede investering dus! Dat wordt ook weer eens bewezen tijdens de Young Talent Track van hetKNVI Jaarcongres Op dit podium presenteren zich zes jonge inspirerende talenten. Nieuwe inzichten die met lef en durf bedacht zijn worden kort en krachtig middels pecha-kucha gepresenteerd. Aan bod komen de effecten van vernieuwing in een…

Read more…
0 Replies

GO opleidingen

Nedap Librix