Blogs

Bibliotheekblad weer vrij toegankelijk online

Zo droevig als we in april vorig jaar waren over al die 'slotjes' in bibliotheekland, zo enthousiast zijn we nu over het feit dat de nieuwe uitgever van Bibliotheekblad heeft besloten dat de site van het vakblad, inclusief het archief, weer volledig wordt opengesteld. Sinds deze week kunnen we alle artikelen weer gewoon lezen, zonder op een inlogscherm te stuiten. Raymond schreef er afgelopen maandag uitgebreid over.

Zo kunnen we bijvoorbeeld kennis nemen van het artikel van Wim Keizer, over een notitie van de commissie digitale ontwikkeling. Bijzonder leesvoer, dat schrijven!

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Ja, ook ik ben op zichzelf blij dat die betaalsluis weg is, maar anderzijds erger(de) ik me ook aan al die verontwaardigde twitteraars die meenden (en menen) dat redacteuren en medewerkers van Bibliotheekblad(.nl) hun werk maar onbetaald moeten doen.
  Raymond Snijders kwam weliswaar met een genuanceerde reactie, maar ook hij geeft niet aan hoe je een (zuiver) online-blad maakt als er geen overheidssubsidie op zit, niet alle medewerkers gepensioneerde vrijwilligers zijn, er geen flinke advertentie-inkomsten zijn of met opbrengsten van een papieren editie (waar veel van die twitteraars geen abonnement op hebben) de website "intern" niet wordt gesubsidieerd (zoals bij Bibliotheekblad het geval is - maar hoe lang blijft dat zo?).
  Hoe gaat het eigenlijk met De Correspondent van Rob Wijnberg? (https://decorrespondent.nl/1692/Dit-hebben-we-het-afgelopen-jaar-me...). Kan niet blijven bestaan als er geen lezers bereid zijn die € 60 per jaar te betalen.
  • Tsja Wim, op die vraag heb ik ook geen pasklare antwoorden, maar door de online overvloed in combinatie met zaken als korte aandachtsspanne krijg je het echt niet zomaar voor elkaar dat mensen voor online content gaan betalen. Dan moet het echt veel toegevoegde waarde hebben. Ik zou het nog steeds een belastingmodel het meest interessant vinden, een beetje zoals Blendle dat doet. Maar eigenlijk vind ik het ook raar dat er in de branche zoveel geld rondgaat, maar dat men niet gezamenlijk investeert in een paar onafhankelijke redacties. Ik zou ook best hele dagen alles bij willen houden (en welbeschouwd doe ik dat ook al heel wat jaartjes) maar als je er echt wat uitgebreidere artikelen van moet maken, dan moet er ook iets tegenover staan. Je moet wel kunnen leven.

   Maar wat betreft de verontwaardiging: die had meer betrekking op steeds stuiten op een inlogscherm vanaf Twitter. Ik had zelf een account maar nam ook lang niet altijd de moeite, in de vaart der volkeren. Bronnen met drempels ruil je gewoon in voor andere, tenzij het echt interessant en uniek is.

   Maar misschien moet er op zo'n groot congres ook gewoon eens rondgegaan worden met de pet, of kan crowdfunding eens verkend worden. Zou dat werken? Heb geen idee. En hoeveel abonnees zijn er eigenlijk, en hoeveel daarvan zijn dan weer instituten of afdelingen van instituten? Dat zijn ook allemaal factoren. Weet van de bibliotheken die ik ken dat de artikelen doorgaans op het werk worden gelezen. Online soms ook wel, maar dat is toch meer het domein van een ander deel van de doelgroep. Bij het blad Digitale Bibliotheek zag je dat destijds ook goed.
This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix