2016 Jaar van het Boek

De KB, de CPNB, Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en de Leescoalitie bundelen in 2016 hun krachten in het kader van het Jaar van het Boek. De betrokken organisaties willen met het initiatief het boek in al zijn verschijningsvormen in de schijnwerpers zetten met bestaande én nieuwe activiteiten.

Zakelijke berichten #13

In het korte zakelijke nieuwsoverzicht deze keer aandacht voor onder andere: Nederlandse Springer deal krijgt navolging in Oostenrijk, Provincie Gelderland geautomatiseerd in V-smart cloud, OCLC lanceert linked data pilot met zeven bibliotheken en Geldschieters kijken steeds meer naar data-beleid bedrijven.

Netflix voor ebooks Oyster stopt ermee; teamleden naar Google

De New Yorkse startup Oyster startte twee jaar geleden met een ebookverhuurservice. Nu trekken ze er de stekker uit. Enkele teamleden van Oyster zijn naar Google Play Books overgestapt.

Vertel wat je van de nieuwe IP vindt

Heb je de nieuwe IP #6 al uit? (Met o.a. ‘piratenbibliotheken', David Lankes, Amerikaanse bibliotheken & open data, en Googles plannen om van kleding heuse touchscreens te maken). Vertel ons wat je van dit nummer vindt.

De Beeldcapsule wil Vlaams audiovisueel archiefmateriaal redden voor de toekomst

Met de website De Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties de verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen. Ook wil zij de noodzaak aankaarten om zorg te dragen voor dit waardevolle erfgoed.

Hilde van Wijngaarden benoemd tot Kwartiermaker bij Bibliotheek UvA/HvA

Hilde van Wijngaarden gaat per 1 oktober aan de slag als Kwartiermaker / Interim manager ‘Bibliotheekdiensten voor onderzoek- en onderwijsondersteuning’ (BOO) bij de Bibliotheek UvA/HvA in Amsterdam.

Sluiting inzendtermijn Victorines

Jaarlijks looft het Victorine van Schaickfonds | KNVI de Victorines uit. De prijzen zijn bedoeld om publicaties en vernieuwing in het informatievak te stimuleren. Op 15 september sluit de inschrijving voor de editie van dit jaar.

Getest: Jouwzoekmachine.nl

Onlangs is Jouwzoekmachine.nl, de nieuwe kinderzoekmachine van WizeNoze, gelanceerd. Lourense Das nam de proef op de som.

150 jaar bouwgeschiedenis Amersfoort komt online

Een eerste deel van de bijna 6000 bouwtekeningen van Amersfoortse monumenten komen op zaterdag 12 september, tijdens Open Monumentendag, online. De tekeningen dateren van ongeveer 1835 tot 1985. In mei zijn deze documenten van het gemeentelijk bureau Monumentenzorg overgedragen aan Archief Eemland.

Beroepsverenigingen KNVI en Ngi-NGN tekenen intentieverklaring

Op 3 september tekenden de KNVI (Koninklijk Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) en Ngi-NGN, beroepsvereniging van ICT-professionals, een intentieverklaring waarin zij uitspreken de samenwerking in de komende tijd verder vorm te geven. Het tekenen van de intentieverklaring is een eerste stap om te komen tot één beroepsvereniging, een platform voor professionals in informatiemanagement, informatietechnologie én informatievoorziening.