Achter het nieuws

Afgelopen vrijdag liep ik met een cameraploeg van Omroep Brabant door de Bossche Bibliotheek. Men mocht daar filmen op voorwaarde dat ik niet op camera zou gaan vertellen dat alle bibliotheken in Nederland moeten sluiten. Alsof ik van plan was dat te doen. Ik werk zelf voor een openbare bibliotheek en ben van mening dat de bibliotheek nog steeds een essentiële rol binnen onze samenleving kan spelen.

Het begon allemaal in januari met een uitnodiging voor een interviewtje. Bram Logger, de journalist van dienst schreef een artikel over het Energie geld. De plannen rond de Bossche bibliotheek zouden ook gefinancierd worden met dergelijke gelden. Er volgde een leuk uurtje praten over mijn favoriete onderwerpen: de bibliotheek van de toekomst, het denken in grote dure gebouwen en de Bossche Bibliotheek.
Sinds mijn toetreding tot het openbare bibliotheek landschap medio 2010 heb ik altijd met volle verbazing gekeken naar de ontwikkelingen binnen de sector. Men had een aantal jaren stilstand achter de rug, en begon zichzelf opnieuw uit te vinden. Althans zo leek het.
Want anno 2014 gaat het binnen bibliotheekland nog steeds over het schuiven van boeken, en zit de toekomst verpakt in steen. Groot duur steen meestal aangeboden door projectontwikkelaars die een aanjager zoeken voor hun grote projecten. Terwijl de inhoud zo goed als verdwenen is doordat er door hoge exploitatiekosten en onderhoud weinig geld is overgebleven voor het ontwikkelen van producten die de samenleving mogelijk nodig zou kunnen hebben.

Na het interviewtje met Bram Logger wist ik niet dat het een groot verhaal zou worden waarbij ook de regionale en lokale media zou gaan aanhaken. Tot dat er een mail verscheen van Omroep Brabant. Of ik mijn mening ook op beeld wilde verkondigen.
Mijn mening is dat bibliotheekwerk van nu en de toekomst niet moet gaan over grote dure gebouwen, over wegtrekken uit wijken ten gunsten van megaprojecten, of als aanjager van andere grote projecten in stad en dorp. De bibliotheek moet op zoveel mogelijk plaatsen te vinden zijn. Niet alleen in de binnenstad zorgen voor leven in de brouwerij maar juist op plaatsen zijn waar men het niet verwacht. Het is natuurlijk een herhaling van zetten als ik zeg dat de bibliotheek van mij geen eigen gebouw meer hoeft te hebben, ga maar samenwerken met andere organisaties die de ruimte hebben voor goede bibliotheekproducten.

En ach ook mijn verhaal in media lijkt alleen maar te draaien om het thema laaggeletterdheid, terwijl het tegengaan daarvan toch primair bij het onderwijs hoort te liggen met de bibliotheek als ondersteuning. Er zijn genoeg andere thema's waarmee de bibliotheek nu en in de toekomst aan de slag zou moeten gaan. Niet alleen denken aan alles rond de digitale samenleving maar ook over vraagstukken die ontstaan door de decentralisatie, open data en juist een veranderende samenleving.

Bibliotheken moeten niet verdwijnen uit het straatbeeld. We moeten juist zorgen dat de bibliotheek op veel meer plaatsen opduikt. Het merk is nog steeds heel sterk en staat voor betrouwbaarheid bij veel mensen. Dit lijkt mij een uitnodiging om echt aan een nieuwe toekomst voor de bibliotheek te gaan bouwen in plaats van het borduren van een doodlopende weg.

Of de Bossche Bibliotheek nu wel of niet gefinancierd gaat worden met geld van een energiemaatschappij of uit een ander potje komt is mij om het even. Waar het mij om gaat is dat we veel geld steken in het jasje terwijl er grotere vraagstukken op ons liggen te wachten waarbij een veel mobielere bibliotheek nodig is.

Bron beeld: http://www.denboschpolitiek.nl/images/Impressie-Agora.jpg