Blogs

Librarything de gepersonaliseerde boekenlijst?!

Het volgende bericht schreef ik ook op het Fontys Mediatheekweblog. Maar omdat ik vrees dat niet iedereen voor wie het interessant is het Fontys Mediatheekweblog actief bij zal houden, plaats ik het ook nog maar een keer hier ;)

Librarything is een website waar iedereen zijn eigen catalogus kan aanleggen. Het aanmelden van en aanmaken van een nieuwe account en catalogus gaat super snel en makkelijk (vul de gewenste gebruikersnaam en wachtwoord in en je kunt beginnen). Boeken kun je heel makkelijk aan je catalogus toevoegen door deze op te zoeken in Librarything en aan te klikken (sinds kort is de catalogus van de KB gelinkt aan librarything). Daarnaast kun je je eigen trefwoorden (tags) aan boeken koppelen zodat deze in jou eigen catalogus makkelijk te vinden zijn.

Daniëlle heeft een tijd geleden al over een artikel op librarything geschreven waar in de verschillende mogelijkheden van een “leuke” catalogus worden besproken. Ik was toen nogal kritisch over de vraag of je catalogus wel leuk en uitgebreid moet zijn. Maar ik heb nu een tijdje met Librarything zitten spelen en er zijn wel leuke dingen mee te doen.

Natuurlijk is het leuk om je eigen catalogus mee samen te stellen van boeken die je in de kast hebt staan. Je kunt je catalogus zo ook aan je vrienden showen of als student in je (digitale) portfolio plaatsen.

Maar je kunt het ook voor opleidingen gebruiken om een specialistische catalogus samen te stellen. Zo heb ik even zitten spelen en de boekenlijst van de opleiding MBRT in deze catalogus gezet. In de trefwoorden heb ik gezet of het om boeken voor de deeltijd en of de voltijdopleiding gaat en op welk SISO-nummer ze bij ons in de kast staan. Als je dit voor iedere opleiding zou doen (wat overigens wel een arbeidsintensieve taak is) kun je de studenten een mooi overzicht aanbieden van de boeken die zij voor hun opleiding nodig hebben en waar deze in de mediatheek te vinden is.

Random boeken uit mijn verzameling
gevoed door LibraryThing

Wat voor studenten nog eens extra handig is, is dat librarything een speciale website heeft voor mobiele gebruikers. Zo kunnen studenten die in de boekwinkel staan en hun boekenlijst vergeten zijn deze via hun telefoon nog een keer opvragen (of natuurlijk in de mediatheek even met de telefoon het SISO nummer opzoeken). Je kunt deze speciale website ook op je gewone computer uitproberen via deze link (typ als gebruikersnaam “MBRT” in).

Toch idd wel een leuke catalogus dat librarything!

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Om helemaal eerlijk te zijn: die full text doorzoekbaarheid van de boeken in Google Books geldt niet voor alle titels. Als er geen preview beschikbaar is, is er ook geen full text search. Die is er wel bij full view, limited view en snippet view. Zie:
  http://books.google.com/googlebooks/about.html

  Kortom, het blijft Google: hybride en ongedocumenteerd.
 • Hallo Jeroen,

  Dat ziet er inderdaad ook wel interessant uit. Ik moet nu toch maar eens actief Google's Library in duiken.

  Full text doorzoekbaarheid is wel erg interessant. Misschien volgende week toch maar eens mijn Librarything library naar Google Library exporteren ;)
 • Beste Jeroen,

  wat leuk dat jij hier ook ingesprongen bent. Ik heb iets vergelijkbaars gedaan, maar dan met de MyLibrary optie van Google Books My Library optie van Google Books die waarover ik ook al blogde. Mijn lijst bij Google Books bevat de verplichte en gesuggereerde literatuur van opleidingen van de Faculteit Geowetenschappen in Utrecht. Met labels/tags zijn de afzonderlijke opleidingen en vakken aangegeven. Binnenkort wil ik eens schrijven wat je hier mee zou kunnen doen. Google Bokks en Library Thing hebben beide hun sterktes en zwaktes. De sterkstes van My Library in Google Books zijn: full text doorzoekbaarheid van de boeken/bibliotheken; bekendheid van de interface; interessante metainformatie (verwijzingen naar boeken, samenvattingen, inhoudopgaven, toponiemen, verwante boeken). Zwaktes zijn dat je zelf geen titels kunt toevoegen, de verschillende interfaces afhankelijk van de gekozen taal, beperking van labels tot 256 karakters, presentatievolgorde van de lijsten niet beïnvloedbaar. Uiteraard kunnen beide tools zich snel verder ontwikkelen, maar ik denk dat Librarything niet snel fulltext search zal kunnen bieden en andersom dat Google Books niet snel 'externe' titels zal accepteren. Ik zal jouw intitaitief zeker volgen!
 • Tools gaan idd pas leven als je er ook daadwerkelijk iets mee kunt doen.

  Ik ben overigens pas beginnen te spelen met een catalogus van een boekenlijst, om de mobiele catalogus goed uit te kunnen testen (werkt op mijn nokia 6680 prima).
  En dan heb ik ook speciaal de opleiding MBRT uitgekozen omdat deze opleiding de kleinste boekenlijst heeft ;)
  Ik ben bang dat het een hoop tijd gaat kosten om dit voor alle opleidingen (en misschien ook de hele collectie) te doen.
  Maar het is idd wel leuk om zo te kunnen laten zien wat er mogelijk is en wat een mogelijke toepassing is. Misschien dat er nog ooit een goede integratie tussen pica en librarything komt, die dit allemaal een stuk makkelijker maakt.

  @ Marina, Google library had ik al wel wat van gehoord, maar mezelf nog niet echt in verdiept. Moet ik misschien van de week toch maar eens doen.

  @ Daniëlle, je bent natuurlijk altijd van harte welkom, maar kunt ook gewoon zelf vast beginnen met kopiëren en plakken (Erik en ik lenen hier ook regelmatig opmaak, code en ideeën van elkaar).
 • Inderdaad interessant Jeroen! Leuke perspectieven zo.

  En die optie die jij noemt heb ik ook over het hoofd gezien Marina! Dank voor de tip!
 • P.S. Had je al gehoord van de My Library option in Google Books?
 • Wat dat betreft gaat een toepassing pas echt leven als je er ook een toepassing voor hebt, he :-)

  Leuk dat je dit zo opgepakt hebt!
This reply was deleted.

GO opleidingen

Nedap Librix