Blogs

De afgelopen maanden is de aandacht voor het onderwerp van 3D printers enorm toegenomen. Vooral het bericht dat in Amerika een wapen ontworpen is wat via een 3D printer geproduceerd kan worden, heeft veel media-aandacht voor 3D printers opgeleverd. Dit is ook heel duidelijk terug te zien in de Google Trends rapportage van het trefwoord “3D printers”.

Ook binnen bibliotheken worden er  steeds vaker aandacht besteed aan deze ontwikkeling. Een jaar geleden waren er al ideeën om binnen Brabant om te kijken naar de mogelijkheden van 3D printers in de bibliotheek en dit jaar worden deze ideeën ook werkelijkheid.

Zo is Bibliotheek Midden Brabant een samenwerking aangegaan met het Fablab 013. Waarin de bibliotheek het fablab op een centrale plek in de bibliotheek de ruimte heeft geven om in de bibliotheek een 3D printer te bouwen en te demonstreren. En binnen de Brabantse Brainport bibliotheken zijn in het kader van de Dutch Technologie Week  verschillende 3D printer demonstraties georganiseerd. Van de presentatie in Bibliotheek Eindhoven is ook een interessant compilatie gemaakt welke online terug te kijken is.

Ook vanuit het project makersplaatsen zijn wij begonnen met het experimenteren met 3D printers. Naast het plan om zelf een 3D printer te bouwen hebben wij ook een kant en klare 3D printer gekocht speciaal gericht op consumenten.

Deze laatste is natuurlijk voor de bibliotheek interessant omdat 3D printers hierdoor ook zonder veel technische kennis in te zetten zijn. De vraag is natuurlijk of deze printers wel zo makkelijk zijn, daadwerkelijk geschikt zijn om in de bibliotheek in te zetten en welke diensten een bibliotheek hier omheen zou kunnen aanbieden?

De Up Mini

Voor het project makersplaatsen hebben wij gekozen om de Up Mini 3D printer van het Amerikaanse bedrijf PP3DP aan te schaffen. Deze printer wordt in Nederland voor € 949,- te koop aangeboden en is snel leverbaar.  

De Up Mini ziet er op het eerste gezicht uit als een espressoapparaat en ziet er in tegenstelling tot veel zelfgemaakte printers erg stijlvol uit. Aan de buitenkant is bijna niet te zien dat dit een 3D printer is.

De Up Mini wordt geleverd met een spoel van 700 gram filament (het plastic waarmee de 3D prints gemaakt worden) en een uitgebreide set gereedschap om een 3D print als deze klaar is bij te werken.

Aansluiten en installeren

Wat de keuze voor deze printer mede bepaald heeft was het feit dat er op het weblog van Pierre Gorissen al veel informatie over deze printer te vinden was en hij hier positieve ervaringen mee had. Van zijn ervaringen heb ik bij het installeren en kalibreren van de printer ook dankbaar gebruik gemaakt.

Want hoewel het aansluiten en installeren van de 3D printer vergelijkbaar is met het installeren van een gewone huis, tuin en keuken inktjet printer en voor iemand met een beetje ICT kennis geen probleem is, is het werken met de printer wat bewerkelijker. Als de printer en het programma om 3D objecten naar de printer te sturen eenmaal geïnstalleerd is, dan begint de uitdaging pas.

Kalibreren , printen en problemen

Ik ben begonnen met het downloaden van verschillende 3D modellen van de website Thingiverse, en deze in te laden in het speciale programma om deze objecten naar de printer te sturen en vervolgens een print opdracht te geven. Dit ging zonder problemen, maar het printen was een ander probleem. Keer op keer bleef de print niet vast in de printer staan waardoor deze grandioos bleven mislukken. Het resultaat is dan een vreemde hoop plastic die er niet uit zien.

Mijn eerste zoektocht naar de oplossing was niet hoopgevend. Op het forum van de leverancier was hier geen oplossing voor te vinden en ook een redacteur van Make magazine hier problemen mee had. Gelukkig had Pierre dit probleem ook al gehad en was dit makkelijk op te lossen door de printer opnieuw te kalibreren en het platform voor het printen te verwarmen. Waarna het printen bijna bij iedere test probleemloos ging.

 

Bijna want het is tot nu toe al twee keer voorgekomen dat de printkop van de Up Mini (die doormiddel van 3 magneten op zijn plaats gehouden word) tijdens het printen los schoot. Met als resultaat dat de printer alleen maar een lange sliert plastic blijft spuiten. De eerste keer hebben collega’s de stekker er maar uitgetrokken omdat de printer begon te stinken en de tweede keer kon ik net op tijd de printknop terug vast zetten zodat er in de 3D print slechte een kleine oneffenheid zat.
Waarom de printkop los liet is mij nog steeds een raadsel, ik vermoed dat dit kwam omdat wij de printer open hebben gehad om te laten zien wat er binnen in gebeurd en het filament  en een van de kabels van de printkop vast bleef zitten. Maar aangezien de printer bij een storing zoals deze niet uit zichzelf uitschakelt, lijkt het niet verstandig om het apparaat langere tijd zonder toezicht alleen te laten.

Dit zal voor bibliotheken wel een beperking zijn aangezien het printen relatief veel tijd kost. Een kopje van 4x4x6 cm uitprinten duurde al 2 uur en voor  een kop van 6x6x8 cm  waaruit ook echt koffie te drinken is duurde ruim 8 uur.

 

Tot nu toe heb ik alleen maar kant en klare 3D objecten die ik van internet kon downloaden geprint. De volgende stap is om deze objecten aan te passen en zelf objecten te ontwerpen.  In eerste instantie lijkt dit met Sketchup heel makkelijk te gaan, maar dat moeten we nog gaan ervaren.

Opvallend

Wat mij tot nu toe wel is opgevallen is dat hoewel het installeren niet probleemloos ging, dit veel makkelijker was dan ik me vooraf had voorgesteld. Het zal zeker nog wel even duren voordat dit apparaat echt geschikt wordt voor de consumentenmarkt en bij iedereen in huis staat. Maar hierbij zal de techniek niet de grootste beperkende factor zijn.

Daarnaast heeft het apparaat wel een grote aantrekkingskracht en spreekt het tot de  verbeelding. Veel collega’s zijn al komen kijken hoe dit nu echt werkt, want ze hebben het wel op TV gezien, maar nog nooit echt werkend. Dit zelf zien en zelf objecten voelen heeft zeker wel meerwaarde die ook  wat ook weer een goed argument is om hier in de bibliotheek aandacht aan te besteden.

Het concept van 3D printen spreekt ook erg tot de verbeelding. Er wordt veel gespeculeerd over de toekomst en mogelijkheden van 3D printen. En men is wel kritisch of dit nu wel of geen goede toepassing voor consumenten en voor de bibliotheek, maar het brengt wel de discussie op gang.

Email me when people comment –

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

GO opleidingen

Nedap Librix