Dit is een groepspagina voor Bibliotheek2.0 leden die verbonden zijn met of interesse hebben in de Library School, die in september 2010 van start gaat.
35 Members
Join Us!

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Comments

 • Intussen is de Library School langzaam onder stoom aan het komen. Edwin verwijst in een blogpost al naar de opstart van de School op 7 september.
  Eind september was de school op werkwandelweek in Italië om dieper in te gaan op de kern van de LibrarySchool. Toen we vertrokken waren we 15 individuën, maar we kwamen terug als een hechte groep.

  Gedurende de maand oktober gingen we online aan de slag met een eigen innovatieproject, en brachten we onze bevindingen samen op een tweedaagse sessie in Rotterdam.

  . Nu gaan we aan de slag met een aantal bronnen en cursussen om uit te maken of ze relevant kunnen zijn voor het thema 'Innovatie' in de Library School.

  We werken voorlopig vooral in een eigen omgeving waar je welkom bent, maar we proberen ook regelmatig in deze groep rapport uit te brengen en onze vragen en bevindingen neer te leggen.
 • En wat je dan na (of naast) Chris Anderson zou moeten lezen is het artikel ‘Better than free’ van Kevin Kelly over 'toegevoegde waarde'. Zie: http://www.edge.org/3rd_culture/kelly08/kelly08_index.html
  Kelly zegt: internet is één grote kopieermachine. Maar als alles te kopiëren is en dus gratis verkrijgbaar, dan worden juist de niet-kopieerbare dingen waardevol. Vervolgens noemt hij een aantal toegevoegde waarden: eigenschappen en vormen van dienstverlening die niet zomaar te kopiëren zijn en waar klanten dus geld voor over hebben. Voorbeelden zijn: zoekgemak, vindbaarheid en onmiddellijke beschikbaarheid, maar ook: vertrouwen, kennis, authenticiteit, interpretatie en personalisering. En met name die laatste waarden zijn heel interessant voor de bibliotheek.Kunnen we in de toekomst toch nog ergens geld voor vragen....
 • Over geld en kosten gesproken, verplichte kost ( dwz aanbevolen!!) om te lezen in de Library School: "Free" van Chris Anderson. NIeuw denken over de rol van Gratis in de samenleving.
 • Lees net een interessant artikel bij deredactie.be: De bibliotheek van Seattle is in september een week gesloten om gel... Hopelijk wordt dit geen algemene trend...
 • ben helemaal blij met de duidelijke informatie en verwijzingen naar o.a. die fraaie brochure!
  beetje late reactie, maar vanuit het justitienetwerk - als het daaraan lag - wilde deze reactie donderdag en vrijdag niet worden toegevoegd...
 • helemaal eens, natuurlijk.
  heb de link de link gelaten en ben op de homepage van de ou gaan kijken want wilde toch weten wat groepsoprichter steven me had willen laten zien.
  steven, dat zag er prima uit!
  ben daarna al googlend op de leukste informatie gestuit.
  maar een link laten linken heeft wel een soort voorkeur voor bezoekers op een website, vinden jullie niet?
  de club loopt overigens lekker vol intussen, leuk!
  katrien
 • dag katrien; je zou ook kunnen zeggen dat bibliothecarissen erg goed moeten zijn in het vinden van informatie; maar goed, een kleine hint: de Library School is een initiatief van de Vereniging van de Openbare Bibliotheken, 'powered' door CELSTEC van de open universiteit. Meer info: http://www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=23008
  Succes
 • dag groepsleden,
  was onlangs al nieuwsgierig naar de library school maar kwam er niet goed achter waarom er een nieuwe opleiding (???) zou zijn.
  en wat die dan zou inhouden, anders dan de soort hbo-studie tot informatiespecialist (of een nog mooiere benaming) en de mbo die vooral op openbare bibliotheken gericht lijkt.
  zag zojuist dat ik als gewoon geinteresseerde ook lid kon worden van de bijbehorende groep en werd lid om een antwoord te vinden, maar...
  doe ik iets fout?
  ik klik gewoon op de verwijzing naar meer informatie, maar op de vage pagina waarop ik dan beland word ik niet wijzer.
  ik kan er wel zoeken, maar alleen op een forumsite waarop de library school een geheel onbekende term blijkt...
  o ja, ik had ook nog via handleidingen kunnen proberen natuurlijk, dat zal ik eerst nog doen, maar ik vrees dat ik lid moet worden van de site en of ik dat nou wil...
  eigenlijk verwacht ik van onze (ja toch, nu ik ook lid ben?) groep dat iedereen kan lezen wat die library school behelst!
  was ooit het motto van de landelijke bibliotheekdag niet INFORMATIE, WIJ ZIJN ERVOOR?
  dan informeren we toch zeker ook onderling?
  of bedoelde groepslid rob 23 minuten geleden met zijn opmerking 'het virtuele werk is begonnen' dat er verder nog niets bekend is?
  nou ja, ook dat wil ik dan graag weten.
  groetjes,
  katrien
 • De school bestaat! Begonnen als een mooi idee, maar het wordt steeds concreter: straks gaat een aantal kwartiermakers aan de slag, maar het virtuele werk is begonnen!
This reply was deleted.