Forum

WWW februari over een idioot idee en nog veel meer

Hij mocht het van de OCW-ambtenaren niet meer zeggen, maar deed het toch nog één keer: oud-VOB-voorzitter Erik Jurgens legt in Bibliotheekblad 2/2012 (februari) uit waarom de ontvlechting in zijn ogen een idioot idee was: “Op de vraag of de ontvlechting een goed idee was, zeg ik volmondig ‘nee’. Ik heb echter aan de ambtenaren beloofd hier niet over te blijven zeuren. Daarom zeg ik het op deze plek voor de laatste keer. Op een bepaald moment moet je immers vooruitblikken en niet blijven omzien.”

Jurgens heeft indertijd tegen minister Ronald Plasterk gezegd waarom hij het splitsen van de oude VOB (in een sectorinstituut, een stichting Bibliotheek.nl en een nieuwe VOB) een idioot vindt: “Je koopt er niks mee, het gaat miljoenen kosten, er ontstaan drie besturen en vervolgens moet je het daarna allemaal weer coördineren. Ik heb met zoveel woorden aan hem gevraagd: ‘Hebt u te klagen over de wijze waarop de VOB haar stelseltaken vervult?’ De bewindsman keek zijn ambtenaar aan en vroeg: ‘Hebben wij daar klachten over?’ ’Nee’, liet de ambtenaar weten: ‘geen klachten’. ‘Waarom doen wij dit dan?’, vroeg ik mij hardop af.”

WWW van februari 2012 besteedt aandacht aan het bovenstaande. Verder in dit nummer weer een diverse en pluriforme hoeveelheid nieuws, signaleringen en opinies. Van Kamervragen tot de stationsbibliotheek, van strategische visies tot een blizzard of buzz en van de CAO 2012-2013 tot VOB-brochures over bezuinigingen en innovatie.

Wim Keizer

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Uiteraard voel ik me weer aangesproken door je oproep aan bibliothecarissen om zich meer kritisch uit te laten over de plannen van bibliotheek.nl en niet alleen de directeuren daarover aan het woord te laten. Ik probeer het zelf wel te doen, vooral via Twitter en ook via dit forum, maar ik merk bij collega's ook niet altijd de animo om zich er een genuanceerde mening over te vormen en die uit te dragen. Zendingswerk aan de winkel, dus! :-).

  Verder verbaasde ik me over de lawine aan tweets in je www, of moet ik stilzwijgend de ironie begrijpen van een strategiedag op die manier te verslaan?

  Veel stof tot nadenken weer in ieder geval, dank!

   

  • Bedankt,Esther.

   Wat de VOB-strategiedag in tweets betreft: ik vond het leuk om de lezers zelf hun conclusie te laten trekken, zonder er zelf een oordeel over te geven.

   Dat geldt natuurlijk ook voor de signalering van Schumpeter uit The Economist erboven.

This reply was deleted.