Forum

Vacature: Product Manager NBC

Stichting Bibliotheek.nl groeit, het dienstenaanbod groeit, het aantal bronnen groeit en het aantal klanten groeit. De afdeling Content is op dit moment nog niet in staat deze groei volledig te ondersteunen. Daarom zijn wij voor de afdeling Content, per direct, op zoek naar een Product Manager NBC.

Wat is de NBC?

De Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) is een vrij toegankelijke publiekscatalogus van de Nederlandse bibliotheken. De NBC ontsluit door middel van API’s en webservices de titelgegevens en bezitsgegevens van alle materialen in de collecties van de aangesloten bibliotheken. Daarnaast bevat de NBC digitale content, zoals e-books en krantenartikelen. Stichting Bibliotheek.nl werkt de komende jaren aan het realiseren van de NBC op basis van het zoekplatform.

De NBC wordt via een RDF triple-store voorzien van een semantische laag en een koppeling met Linked Open Data (LOD)-bronnen zoals DBpedia. Daardoor ontstaan er dwarsverbanden en komt er aanvullende informatie beschikbaar voor gebruikers die meer willen dan bekende titels opzoeken.

Functieomschrijving

De Product Manager NBC houdt zich bezig met een van de belangrijkste producten van BNL. Hij/zij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het semantische zoekplatform en de digitale databases (bronnen) die via het zoekplatform ontsloten kunnen worden. Met de NBC lopen de Openbare Bibliotheken voorop qua ontwikkeling en ze willen met een semantische zoektechnologie die voorsprong uitbreiden.

De Product Manager NBC is het aanspreekpunt voor externe organisaties en gebruikers in het kader van de NBC (zoals SIOB, VOB, bibliotheken, gebruikers, etc.). Hij/zij bedenkt en ontwikkelt de visie en de roadmap voor de NBC. De realisatie hiervan delegeert hij bij een team van projectmanagers, data-analisten, ontwikkelaars, beheerders, etc.

De Product Manager NBC draagt actief bij aan het ontwikkelen en formuleren van de businessstrategie (voor de gehele branche) en specifiek aan het ontwikkelen van een eigen product of dienst. Hij/zij draagt zorg voor een voorspoedige voortgang van de productontwikkeling c.q. productimplementatie door regelmatig te rapporteren en door een proactieve houding naar alle betrokken partijen. De Product Manager NBC is budgethouder voor de ontwikkeling en uitbouw van de NBC.

De Product Manager rapporteert aan Sander van Kempen, manager Content.

Functie-eisen

 • HBO/Academisch werk- en denkniveau;
 • onafhankelijk;
 • meerjarige werkervaring als productmanager;
 • meerjarige werkervaring op het raakvlak van technische kennis en de business;
 • inzicht in architectuur;
 • in staat om visie uit te leggen en de eerste stap te maken;
 • ervaring binnen een politieke omgeving;
 • ervaring binnen de bibliotheeksector is een pre;
 • ervaring met de werking van geavanceerde (semantische) zoeksystemen is een must;
 • ervaring met de werking van aanvraagafhandelingssystemen (IBL, e-content-ordersysteem) is een pre;
 • ervaring met de werking van metadatamanagement-systemen (GGC, Worldcat) is een pre;
 • uitstekende beheersing van Nederlandse en Engelse taal;
 • uitstekende communicatieve vaardigheden;
 • aantoonbare servicegerichte instelling en stijl van werken;
 • klantgericht, gedreven en ambitieus;
 • goed in staat prioriteiten te stellen;
 • verantwoordelijkheidsbesef; respectvol en betrouwbaar;
 • proactief, analytisch, stressbestendig en ondernemend;
 • resultaatgericht.

Ons aanbod

 • Salaris afhankelijk van kennis en ervaring. De CAO Bibliotheken is van toepassing en de functie is ingeschaald vanaf functiegroep 11;
 • beschikking over iPhone en iPad (bruikleen), om het nieuwe werken te faciliteren.

Reageren

Voldoe je aan bovenstaand profiel, stuur dan je motivatie en CV per mail naar onze manager HR, Irmgard Troon. De sollicitatieprocedure sluit op maandag 15 januari 2013 om 16.00 uur.

Eventuele vragen kun je stellen aan de manager Content, Sander van Kempen via Sander.vankempen@bibliotheek.nl. Antwoord ontvang je tussen 7 en 15 januari 2013.

Over Stichting BNL

De maatschappij digitaliseert in een hoog tempo. Wil de Bibliotheek hierbinnen haar centrale positie behouden, dan dient zij goed vindbaar te zijn op het internet en nieuwe online diensten te ontwikkelen. Relevante digitale content is nodig, zodat de Bibliotheek haar rol als inspirerende gids op het gebied van lezen en kennisdeling kan blijven vervullen. Ook moeten mensen online gemakkelijk gebruik kunnen maken van de diensten van de bibliotheek.

BNL is eind 2009 opgericht om deze digitale diensten in opdracht van het ministerie van OCW voor alle openbare bibliotheken te ontwikkelen, uit te rollen en te beheren. Daarnaast verzorgt BNL in nauwe afstemming met de Vereniging Openbare Bibliotheken de inkoop van digitale content, waaronder e-books en e-music. Door de centrale aanpak kunnen middelen effectief worden ingezet en digitale diensten snel worden ontwikkeld.

BNL is een jonge, dynamische en resultaatgerichte organisatie met een enthousiast team van hoogwaardige specialisten en aansprekende ict-partners.

BNL heeft uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en is gevestigd in hartje Den Haag.

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –