Forum

Hoe kunnen wij landelijk als openbare bibliotheek laten zien wat wij aan bepaalde titels in huis hebben?

In mijn bibliotheek kwam de vraag of we een boekenlijst zouden kunnen maken naar aanleiding van de campagne Kinderen in een echtscheiding. Een opvallende tv campagne waarbij negatieve uitspraken van kinderen op hun lichaam staan getatoeëerd.  Op de site http://www.kinderenineenscheiding.nl staat aanvullende informatie. Via Ik zoek hulp kun je een lijstje boektitels, zowel voor ouders als voor de kinderen zichtbaar krijgen. Het schetste mijn verbazing dat de titels een link bevatte naar www.bol.com. Een wat typische actie voor een ideële campagne. Daarom een berichtje gestuurd naar SIRE:

Bij de campagne Kinderen in een echtscheiding staat een boekenlijst. De titels linken door naar Bol.com. Voor een ideële actie waar meer dan 100 personen belangeloos aan meewerken een vreemde commerciële zet. Waarom geen link naar openbare bibliotheken?

De volgende dag antwoord:

Beste meneer van Aanholt,

Uw mail is zojuist intern besproken. Wij vinden dat u geheel gelijk heeft en zullen de sitebouwers vragen de link naar bol.com te verwijderen.

Met vriendelijke groet,

Stichting Ideele Reclame, SIRE

Danielle van den Eeckhout

 

Een nette en snelle actie. De links zijn een dag later al verwijderd.. Maar dan verder? Eigenlijk past bij zo’n ideële actie een mooie verwijzing naar de openbare  bibliotheek. Per titel lukt dit dus echt niet. Bij www.bibliotheek.nl kun je een titel in de aquabrowser niet linken. Iets voor de nieuwe nationale catalogus?

 

Oh ja, hieronder de bewuste BOEKENLIJST:

KINDERBOEKEN

Mijn ouders gaan scheiden, en ik dan? - Jaqueline van Swet

Van alles twee – Martine Delfos

Julia heeft twee huizen – Nicoline Wisse Smit

Dees, een vader en viool – Liesbeth Groenhuijsen

Bang Boos Blij – Boukje Overgaauw, Marieke Visser, Lianne van Lith, Suzan van Apeldoorn

Ik woon in twee huizen – Marian de Smet

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama - Daniëlle Vogels

2 ouders apart – Els Put

 

BOEKEN

Het grote co-ouder doe boek - Petra Vollinga

(een praktische blik op co-ouderschap)

Scheidingskinderen – Ed Spruijt

Handboek scheiden en de kinderen – Ed Spruijt & Helga Kormos

Echtscheiding: kiezen voor het kind - Femke van der Gun en Lavinia de Jong

Uit elkaar – Cornald Maas

Kind en echtscheiding – Karin Slingendonk

En de kinderen scheiden mee – G. Neuman

De liefdesladder – Else-Marie van den Eerenbeemt & Inez van Eijk

Door het oog van de familie – Else-Marie van de Eerenbeemt

Scheiding en ouderschap – P. Vermeulen

En ze leefde nog lang en gelukkig – Rosalie van Breemen

Gedeelde kinderen. Co-ouderschap als keuze – Paula Lampe

Samen uit elkaar, ouder blijven na de scheiding - Inge de Waele

Weekendvaders – Martine Delfos

Niets te verliezen en toch bang – Renate Rubinstein

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Kwam deze discussie ruim een jaar later tegen. Misschien ben ik niet helemaal bij met mijn informatievergaring, maar hoe is de stand van zaken wat betreft de NBC en in relatie hiermee het b.v. automatisch en gemakkelijk samenstellen van de hierboven genoemde literatuurlijsten? Het zou een mooie dienstverlening zijn.

  Ik ben benieuwd.

 • Bedankt Peter Delsman en Johan Stapel voor jullie reacties. Maar debugversies en digitale etalages zullen voor derde partijen niet snel opgepakt worden om "even een link toe te voegen" aan een boektitel.
  • Is het dan niet de taak van bibliotheken om (totdat dit automatisch en makkelijker kan) hier site zoals hierboven genoemd daarbij te ondersteunen. Dit kan vanuit de lokale bibliotheek of de WSF bibliotheek met het desbetreffende onderwerp natuurlijk mooi gedaan worden.

   Dit zou ook interessant kunnen zijn voor bibliotheken die hun collectie actief willen promoten op de website van lokale verenigingen of scholen. Hiermee versterk je ook weer de link met je lokale klantengroep.

   Als dit in de NBC goed en makkelijk kan, dan denk ik dat dat een heel goed verkoopargument voor de NBC is :)

  • Meen eens. Daarom moeten we z.s.m. toewerken naar een situatie waarin elk boek zijn eigen 'homepage' krijgt, een URI (http://nl.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Identifier) waar je naar kunt linken.

   Voorlopig moeten we ons dus nog even behelpen met een infrastructuur zie werkt op basis van bestaande datasilo's, waarin de informatie inderdaad niet voldoende 'linkbaar' is.

   Hoe dat moet, wordt momenteel uitgelegd op het event "Dutch Culture Linked Open Data" http://www.dcl11.net/,  Twitter-hashtag #dcl11

 • Dit wordt zeker mogelijk in de NBC! 

  Sterker nog, koppelingen zoals jij bedoelt worden al gemaakt via de Digitale Etalages, waarnaar Peter ook al verwijst. Hier kan je per thema selecties maakt van aanbevolen boeken. Kijk maar eens bij http://www.bibliotheek.nl/thema/opvoeding-en-onderwijs/gedragsprobl...

  De verwijzingen naar de boektitels gebeuren via een vaste URL. De link naar het boek Professioneel pedagogisch handelen : omgaan met probleemgedrag in o... is bijvoorbeeld  http://www.bibliotheek.nl/catalogus/318217929.html.

  We zijn nog niet zo ver dat de Aquabrowser (zoeken.bibliotheek.nl) door de NBC kan worden  vervangen, maar boeklinks zoals vanuit http://www.kinderenineenscheiding.nl/ zouden in principe dus nu al naar de nieuwe nationale bibliotheekcatalogus kunnen verwijzen.

 • Je kunt wel degelijk naar titels in de AquaBrowser linken:

  Mijn ouders gaan scheiden, en ik dan? - Jaqueline van Swet

  Je moet bij zoeken.bibliotheek.nl dan wel de 'debugversie' (http://zoeken.bibliotheek.nl/?debug=all) opvragen en dan de ExtID kopiëren in de query (extID=|zbnl/literatuurplein|668339).

  Voor onze eigensite hebben we hiervoor een titellijstapplicatie ontwikkeld, met dit als resultaat: Herdenking Bombardement Rotterdam 14 mei 1940.

  Ik denk dat er ook al mogelijkheden zijn met de digitale etalages die je bij actualiteiten en dit soort acties zou kunnen samenstellen. Deze past mooi in de etalage 'Opvoeding en onderwijs'.

This reply was deleted.