Forum

Hoe volg je specifieke discussies op Twitter?

Het zou natuurlijk leuk zijn als alle interessante discussies over de bibliotheek zouden plaatsvinden in het forum hier op Bibliotheek 2.0, maar dat is natuurlijk niet het geval. Een plek waar vooral veel lijkt te worden gediscussieerd is Twitter.

Maar wat ik mij dan afvraag, hoe houd je een specifieke discussie op Twitter in de gaten?

De specifieke reden dat ik dit vraag is omdat ik graag de discussie over deze vraag van @StichtingBNL in de gaten zou willen houden:

P.S.

Waar vast ook veel discussie plaatsvind zijn op de verschillende blogs in de biblioblogosphere. Ook dat is nu nog moeilijk in de gaten te houden. Misschien dat iemand daar ook een idee over heeft?

P.P.S.

Weet iemand misschien hoe je Tweets kan embedden hier? Zodat je geen kopieer werk hoeft te doen of een schermafbeelding moet maken maar het er toch netjes uit ziet? Ik heb deze documentatie gevonden https://dev.twitter.com/docs/embedded-tweets maar ik kan deze functionaliteit nergens vinden (het lijkt op een nieuwe versie van Twitter). De embed functionaliteit is net gelanceerd!

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Bij deze vraag van je denk ik meteen aan Webcare. Tools die veel worden gebruikt zijn HootSuite voor tweets maar ook desgewenst voor berichten van andere netwerken. En Google reader voor het volgen van rss-feeds van o.a. blogs.

  Zie ook : Social media tools Webcare - #SWO11

 • Die nieuwe versie van Twitter bevat embedden, maar dat is nog niet helemaal uitgerold. Ik krijg het nog niet in beeld in ieder geval. Zelf volg ik discussie het liefst op basis van hashtags, maar ik heb op bepaalde trefwoorden ook feeds lopen, die ik dan weer lees m.b.v. google reader en feedly.

  Storify is ook wel een mooie voor embedden, maar dan moet je de feeds wel zelf verzamelen. Zie de slideshow op de homepage. Nadeel is wel dat Ning niet toestaat dat je javascripts embed in blogbijdragen en forumdiscussies. Daarom moest ik apart blok aanmaken...

  • Pas op: wat volgt is een uitermate "technische" reactie.U bent gewaarschuwd ;-)

   Zelf volg ik discussie het liefst op basis van hashtags, maar ik heb op bepaalde trefwoorden ook feeds lopen, die ik dan weer lees m.b.v. google reader en feedly.

   Ik denk dat je het vast wel met me eens zal zijn als ik zeg dat ik die aanpak voor het volgen van specifieke discussies niet als het ideaal zie. Of zie ik dat verkeerd? Ik zie het ideaal namelijk als je zo min mogelijk irrelevante content tegenkomt (en je hersens dus niet hoeft te gebruiken om te filteren).

   Als de hashtags niet specifiek genoeg zijn bijvoorbeeld, binnen #b2d kunnen namelijk een hele boel verschillende discussies plaatsvinden. Zoekfuncties zijn ook niet ideaal, voor deze discussie heb ik in Tweetdeck nu staan: `bibliotheek vrouw OR mannen OR vrouwen OR geslacht`. Als ik het woord "man" zou toevoegen wordt het resultaat vervuilt met allemaal jongeren die straattaal hanteren.

   Het zou ideaal zijn als Twitter de mogelijkheid zou bieden om gewoon de conversation tree te laten zien.

   Toelichting hierop:

   Twitter probeert intern bij te houden waar een tweet een reactie op is. Zolang je als gebruiker gebruik maakt van de diverse knopjes gaat dit wel goed. Echter als je een Tweet ziet en dan gewoon @naam begint te typen kan Twitter nooit weten of dit een reactie op een tweet is.

   Intern bestaat dus in principe altijd een volledige tree van een conversatie. Een visueel voorbeeld:
   . root
   ├── reply
   │   └── reply
   │       └── reply
   ├── reply
   │ └── reply
   └── reply

   De nested tree, de reacties in deze forum thread worden bijvoorbeeld zo weergeven. Ook Identi.ca had vroeger een feature waarmee je de hele conversation tree in kon zien.

   De vraag is, kan Twitter dit ook? Of, kan het in ieder geval via de API?

   Ik ga het uitzoeken en kom hier nog op terug.

   • Bedankt voor je goede werk Bruce. Er zijn wel escapes inderdaad (op Ning Creators vind je meer over dergelijke kwesties, bijvoorbeeld op http://creators.ning.com/forum/topics/how-to-embed-codesjavascript) maar het is toch meestal een gedoe. Het gaat inderdaad om de veiligheid. Die beveiligingen zijn ook deels de reden van het tamelijk besloten karakter van het Ningsysteem (als het gaat om technische koppelingen met andere platformen). Ik accepteer het meestal maar zoals het is, maar als er listige omleidingen zijn is dat natuurlijk prima :-)

  • Pas op: wat volgt is een uitermate "technische" reactie. U bent gewaarschuwd ;-)

   Nadeel is wel dat Ning niet toestaat dat je javascripts embed in blogbijdragen en forumdiscussies.

   Het niet toelaten van "raw" JavaScript wordt meestal gedaan vanuit beveiligingsoverwegingen (ik vertel je vast niks nieuws).

   Een alternatief is dat de provider van de content het mogelijk maakt om deze content netjes in een iframe te embedden (de aanpak die YouTube heeft). Dit is namelijk voor zover ik weet wel redelijk veilig (al zie je af en toe ook hier hacks mee). Het grootste probleem met iframes is dat je vooraf de hoogte en breedte van de frame moet bepalen (deze wordt niet automatisch aangepast aan de inhoud, wederom i.v.m. beveiligingsaspecten, dit kan alleen met een "hack").

   Iets dat andere systemen vaak doen is een"veilige" vorm van embedding door bijvoorbeeld URLs automatisch te converteren naar hun embedded variant. Ning biedt deze functionaliteit geloof ik niet. Dat is ook niet geheel verrassend want vanuit een technisch perspectief is Ning nou niet bepaald een voorloper.

   • Uhm what the hell.

    Ik heb net boven gebruik gemaakt van de nieuwe embedding functionaliteit van Twitter, maar de styling etc. vind plaats met JavaScript.

    <script src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

    Dus nu twijfel ik aan mijn antwoord.

This reply was deleted.