Forum

E-books uitlenen

Ik zag op Twitter een berichtje over de e-bookapplicatie Overdrive. Heb even de site bekeken en voor zover ik kan zien zijn het uitsluitend boeken van Amerikaanse uitgeverijen.
Nu ben ik benieuwd of er al bibliotheken zijn die bijv. via de e-portal van NBD e-books uitlenen? Wat zijn de ervaringen? Wij lenen wel een aantal e-readers met e-books uit en hier is veel animo voor maar er zijn toch steeds meer mensen die zelf een e-reader aanschaffen en hierop nieuwe titels willen. Voor de bibliotheek ligt hier dan natuurlijk een grote kans om een mooi alternatief te bieden voor de vrij prijzige aanschaf van e-books.

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Er is iets nieuws op de markt. De eBook stick!  De stick wordt geleverd in een leuk doosje. Echt een hebbedingetje. Of mooi cadeautje. Er staan 5 boeken in één genre op, plus twee bonus boeken. Bij NBDbiblion zijn ze aan te schaffen voor bibliotheken. De eBooks zijn onbeperkt te kopiëren, dus heel goed uit te lenen aan klanten!!! Kosten 19,95. !! Niet meer zeuren over een ePortal, gewoon leuke doosjes  met USB stickje uitlenen

  Zie http://www.ebookstick.nl/ of  http://www.nbdbiblion.nl/nieuwsbrief/2AanbiedingeBooks.pdf  

  • Bibliotheek Rijn en Venen gaat de e-bookdiscs  daadwerkelijk uitlenen:

   Ontdek elektronisch lezen met de eBookdisc! Digitaal lezen is in opkomst. Bibliotheek Rijn en Venen blijft niet achter: vanaf 1 september zijn daar eBookdiscs te leen. Elektronische boeken, die je kunt lezen met de meeste leesapparaten oftewel e-readers. Een nieuwe ontwikkeling, die het begin vormt van een nieuwe tijd waarin lezen en lenen steeds makkelijker wordt."

    

   Bron: De bieb gaat digitaal!

   • Hoera! voor Bibliotheek Rijn en Venen, wie volgt !!! 

    Wat duurt het allemaal lang vind je niet?

    Ondertussen is er weer iets leuks en nieuws op de markt, en dat is het eKrasboek kijk hier , leuk om cadeau te doen. Dus de handel staat niet stil. 

    Hoewel ik de eBook USB ook erg leuk vind, gewoon te bestellen bij de NBD. Ze komen in een vensterdoosje, leuker dan een cd of dvd, en meer onze corebusiness dacht ik. 

     

  • Moet je ze uitlenen of kun je ze ook in een downloadstation aanbieden, waar meerdere klanten na elkaar dezelfe ebooks op een reader kunnen uploaden, waarna die daar 3 weken op blijft staan. Eventueel door uitlenen en direct na uploaden weer inleveren. Waarschijnlijk niet, dus moet je toch nog meerdere exemplaren aanschaffen en kun je nog niet aan de vraag voldoen. En ebooks ophalen in de bieb, klinkt ook niet echt logisch. Is meer variant op luisterboek/Daisy dan echt ebook. Ben benieuwd hoe klanten hierop gaan reageren. Vooral degenen die al (thuis) ebooks downloaden.

   • "Onbeperkt lezen
    De ebooks bevatten geen leesbeveiliging. Dat betekent geen technische problemen en je kunt al je vrienden er mee verrassen. De capaciteit van de USB-stick is 128 Mb en je kunt hem onbeperkt hergebruiken.'"

    Dit is wat de leverancier zegt. Ik denk dat ze de bibliotheek even vergeten zijn. Dus we kunnen deze eBooks op de bibliotheeksite zetten, onbeperkt downloadbaar, dus inleveren hoeft niet !!!
    • We hebben al twee sets van de ebookdiscs besteld, dus daar gaan we maar eens mee experimenteren.

     Iemand anders al ervaringen?

     • Dag Peter,

      Het is nu een half jaar later .. hoe loopt het met het uitlenen van de eBookcd's ?

      Is het nog wat geworden?

      • We gaan ze in Rotterdam nu ook uitlenen. Worden momenteel ingewerkt.
      • Bibliotheek Rotterdam heeft ze tijdens een proefproject rondom e-books als voorbeeld gebruikt en heeft nog niet besloten hoe ze verder in te zetten. Het is een zeer beperkt aanbod van vooralsnog 10 discs (nog geen 10 cm. boekenplank), dus hoe ga je dat fysiek aanbieden?

       Overigens komen deze titels uiteindelijk in de ePortal, zo is mij verzekerd door NBD|Biblion. maar daar wachten wij nog steeds op.

     • Nog niet.  Ik probeer mijn collega's  te overtuigen dat we dit moeten gaan doen.......
This reply was deleted.