Forum

Gehonoreerde projecten Op de site van InformatieProfessional las ik dat het Ministerie van OCW de gehonoreerde projecten voor het traject bibliotheekinnovatie bekend heeft gemaakt. Wat denken jullie? Zijn de zeventien projecten de moeite waard? Voor de volledigheid hieronder ook de afgewezen projecten.

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Ik ben blij dat er eindelijk knopen zijn door gehakt en men aan de slag is gegaan. Ik hoop dan ook dat de gekozen projecten succesvol gaan worden.

  Maar hoewel er wel interessante en nuttige projecten tussen zitten vind ik persoonlijk de hele lijst met projecten zowel de gehonoreerde als de afgewezen niet heel erg bijzonder. Ik zie natuurlijk alleen de titels en een kleine omschrijving, maar kan niet echt één lijn vinden in de verschillende projecten. Uiteindelijk komt het geheel op mij over als allemaal kleine eilandjes die hun eigen projecten hebben ingediend. Ik mis een beetje de grote lijnen en de link met het landelijke bibliotheekwerk.
  Dit is natuurlijk wel makkelijk gezegd, ik ben zelf niet betrokken geweest bij het indienen of beoordelen van aanvragen en heb ook geen idee van de precieze opdracht die is meegegeven, maar laat mij graag overtuigen van het tegendeel!

  Wat ik wel een positieve ontwikkeling vind is de keuze voor het project van de DBNL voor het ontwikkelen van een bedrijfsmodel voor de exploitatie van digitale rechten. Dit is een van de dingen die de bibliotheeksector hard nodig heeft. Gaan we misschien toch nog op korte termijn iets met eBooks doen als bibliotheek.

  Wat vind jij eigenlijk van de ingediende projecten Edwin?
  • @Jeroen: ook voor mij geldt dat ik maar een klein deel van de projecten ken. In de lijst van afgewezen aanvragen staan zelfs projecten uit Zeeland waarvan ik verder niets weet...

   Wat ik wel weet is dat de projecten die wel gehonoreerd zijn vooral zijn beoordeeld op het feit of ze later ingepast kunnen worden in het grotere geheel en daarnaast makkelijk overdraagbaar zijn aan andere organisaties. Dat grote geheel bestaat niet zozeer uit bovenstaande projecten maar meer uit de opdrachten die zullen worden betaald van de overige 'miljoenen van de minister'. Voor zover ik het begrijp wordt er rondom bibliotheek.nl landelijk aan het geheel gebouwd en worden er later regionale initiatieven aan gekoppeld.

   Zelf ben ik direct betrokken bij het tweede project, de digitale etalages, maar over de uiteindelijke koppelingen met bibliotheek.nl weten wij nu ook nog niet veel omdat er nog veel beslist moet worden over de informatiearchitectuur, cms'en en meer van dergelijke zaken.

   Overigens zijn de beschrijvingen bij de gehonoreerde projecten wel wat uitgebreider en duidelijker dan die bij de afgewezen aanvragen. Er volgt binnenkort ongetwijfeld nog een toelichting...
 • Ik ben in ieder geval blij met "Bibliotheek Nederland". En dan maar hopen op de nabije toekomst.
This reply was deleted.