Forum

Bibliotheken en Layar?

Ik heb op mij blogje een bericht geplaatst, maar niet iedereen leest dat tuurlijk :-).Daarom plaats ik het ook hier. Komt het:Zoals (misschien) bekend ben ik sinds kort in het bezit van een echte HTC-Hero telefoon (joeppie!!).Daar wordt mee gespeeld en getest natuurlijk.Sinds enkele dagen heb ik de gratis toepassing "Layar" op de Hero staan.Wist niet dat zoveel mogelijk was!Ik schakel het programma in (bepaal de afstand waarin ik wil zoeken), mijn positie wordt bepaald en jawel: welke Tweeps (mensen die Twitteren/Tweeten zijn dat) zijn er in de buurt, welke huizen zijn er te koop, welke super- of bouwmarkten zijn er en wat zijn de openingstijden, wat is er te vinden op Wikipedia in die straal, welke foto's staan er op Google.Enzovoort enzoverder.Alleen: bibliotheek Enschede wordt nergens getoond (en die zit vanaf mijn werkplekkie toch echt binnen de afstand hoor!).Ik wil bibliotheek Enschede ook zien!Nu ga ik er even niet vanuit dat ik zelf zoiets voor elkaar krijg in een "Layar" (maar proberen zal ik het zeker!), dus misschien iets voor de Vereniging van Openbare Bibliotheken??Een "Layar" maken van de openbare bibliotheken dus.Ik roep maar even wat hoor.

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Hallo,

  De link naar dit bericht stond in een (oud) lijstje van me met "later nog eens bekijken"-url's. Heb inmiddels alle reacties gelezen en was benieuwd naar de huidige stand van zaken. Kwam erachter dat dit op deze ning zelf te vinden is, dus leek me wel handig om een verwijzing ernaar op te nemen:

  http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/layar-experiment-om-de

  http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/layar-experiment-2-de-...

 • Hoi,
  Ben idd net als iedereen onder de indruk van de visuele weergave van handig gecombineerde data in Layar.
  Ik probeer de kansen ervan te begrijpen en heb daar wat feedback bij nodig. Is het op den duur zoiets als een soort startpagina.nl-achtig aanbod, met mega-veel dochters, waar iemand met een speciale voorliefde voor bibliotheken die dochter-laag gaat vinden en aanstippen om te bekijken waar alle bibliotheken zich bevinden... of waar een fragment uit een boek of film zich afspeelt?
  En heb ik dan nog iets gemist?
 • Hallo Jouke,
  We zijn inmiddels een half jaar later, dus misschien een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik ben nu een beetje aan het experimenteren met het maken van layars. Na aanleiding van een weblogbericht van Pierre Gorissen heb ik zelf een API account aangemaakt voor layar en op een testserver het porpoise programma van surfnet geïnstalleerd.

  Ik heb nu een layar met 2 poi's getest en wil gaan kijken of ik hier een laag van kan maken met alle bibliotheken van Nederland. Als je hem ook wil testen, moet je even je mailadres sturen, dan kan ik de test versie naar je toe sturen!
  • Hee Jeroen,

   Super zeg!! Wil heel graag testen!!
   Mail: j.de.vries@bibliotheekenschede.nl

   Bedankt en groeten, Jouke
  • Hallo Jeroen,

   Rotterdamse tester biedt zich aan!

   Peter
 • Beste allen,

  Layar is in ieder geval bij het Zoeken&Vinden en de Nationale Bibliotheek Catalogus zoals deze door de projectgroep Bibliotheekinnovatie wordt ontwikkeld inderdaad in beeld. We zien dit vooral als 1 van de mogelijkheden om niet alleen bibliotheken, maar ook content via kaarten in beeld te brengen.
  Het meest belangrijke hiervoor is dat niet alleen de coordinaten van bibliotheken bekend zijn, maar ook de plaatsen van handeling of creatie van werken zijn vastgelegd. Hiervoor worden de voorzieningen in het fundament van de NBC aangebracht.

  Je zult dus niet alleen bibliotheken op Google Maps, Layar en alle mogelijke toekomstige (geo)grafische interfaces kunnen oproepen, maar ook welke werken gerelateerd zijn aan de plaats die je bekijkt.

  Ook zullen we mogelijkheden aanbrengen dat users, al of niet in communities, aanvullende informatie kunnen aanbrengen, zoals de plaats van handeling voor elk hoofdstuk in een boek of scene van een film. Zo kun je plaatsen uit "Van Peking naar Parijs" op een kaart laten zien, inclusief de datums en de route. Jullie kunnen waarschijnlijk zelf wel een voorstelling kunnen maken wat dit voor mogelijkheden oplevert, zeker als de boeken digitaal worden. Je loopt in Rome, kijkt via Layar naar een van de plekken van de "Da Vinci Code", ziet het hoofdstuk en je kunt het hoofdstuk direct lezen.

  Nu kun je met Layar vooral op de planeet Aarde rondkijken, maar het bovenstaande willen we ook kunnen doen met andere hemellichamen (bijvoorbeeld de Maan) of over fictieve werelden: volg de tochten van Bilbo en Frodo in Midden-Aarde en roep daarbij niet alleen de hoofdstukken uit de boeken op, maar ook screenshots of hele scenes uit de film.

  Hier moet uiteraard nog het een en ander gebeuren. Eerste stap is ervoor te zorgen dat de NBC er komt met de mogelijkheden om coordinaten aan werken en plaatstermen te kunnen hangen. Vervolgens zullen deze ook daadwerkelijk aangebracht moeten worden en dat zal een combinatie zijn van mogelijke inkoop van geografische informatie en het aanbrengen en beheren van deze informatie door een beheergroep van de bibliotheken.

  vriendelijke groet,
  Paul Duran
  • Heb zelf in het commentaar voor Veronica Spaans (G6 overleg) over de NBC gewezen op de wenselijkheid voor meer metadata (zeker voor fictie, à la Fiction Connection van Bowker), o.a. locaties. Hier zijn idd veel mogelijkheiden met allerlei mobiele apps met GPS of AR.
   Dat de fundamenten gelegd worden is op zich prima. Dat worden mooie, zij het nog lege velden. Gezocht: veldwerkers. De mensen die die metadata gaan aanleveren. Nu weet ik dat jij dan zegt dat dat niet de taak is van de Projectgroep Bibliotheekinnovatie, maar van de branche zelf. Misschien kan de Projectgroep ook de fundamenten leggen voor deze gezamenlijke inspanning: een webbased metadata invoersysteem voor de NBC en een de fundameneten voor een netwerk van 'veldwerkers'.
   Kom maar op. Dan meld ik me vast aan!
   • Even een antwoord aan jullie alle drie tegelijk.
    @Peter: ik zie het inderdaad niet als mijn taak de aanschaf en content te gaan regelen, wel om ervoor te zorgen dat de bibliotheken middelen krijgen waarmee ze die mooie dingen kunnen maken.
    Maar we hebben niet helemaal boter op ons hoofd ;-) Bij de betrokken materiedeskundigen -Johan Stapel, Hans van Dijk, Ronald Kok, Dennis Eijsten en Jaap Bulle- is er natuurlijk wel veel aandacht voor om ervoor te zorgen dat dit goed wordt georganiseerd. Daarin zijn al de nodige bewegingen bezig en binnen de projectgroep bestaat natuurlijk ook nog het content programma. Op dat gebied gebeurt er veel, maar daar kan ik niet echt wat over zeggen omdat dit niet mijn terrein is.
    @Jeroen en Jouke: define "lang duren" en "beta"... De prioriteit voor de eerste fase (plateau 1) ligt voor ons bij het realiseren van de NBC. Daarmee kunnen alle bibliotheken hun content met elkaar combineren. Dat is een stevige operatie, organisatorisch gezien. Dat gebeurt wel op een datamodel dat ver vooruit kijkt en waar de geografische mogelijkheden direct in worden gebouwd. De realisatie van de zoek&vind strategien, dus ook de geografische, zitten in plateau 2. Dan zullen dus ook de beheerfaciliteiten beschikbaar moeten zijn. Wil je snel met een beta willen kunnen spelen, zul je eerst moeten zorgen dat je eigen spullen in de NBC komen!
    • @Paul, Als je inderdaad content wil ontsluiten zal de NBC wel belangrijk zijn.

     Maar op dit moment is er (althans door de topicstarter) alleen behoefte aan een layer met daarop alle bibliotheken. De locaties hiervan zijn al bekend omdat veel bibliotheken de kaartwidget gebruiken. Waarom zou men dan moeten wachten op de NBC voordat wij deze gegevens in een layer ontsluiten?
     • Precies... Deel 1! ;-)
This reply was deleted.