Forum

Bibliotheek (ook) als kantoor!

In heb een korte notitie gemaakt over Bibliotheek (ook) als kantoor! Deze notitie geeft alleen maar een idee dat verder uitgewerkt moet worden. Graag discussie hierover of we naast cultuur, samenwerken met onderwijs, leesbevordering enz. enz... ook onze gebouwen en mogelijkheden in gaan zetten om werkplekken te creëren voor "het nieuwe werken" van de stadsnomade of laptopnomade.

 

Bibliotheekgebouwen zijn bij uitstek geschikt om ook als virtueel kantoor  te gebruiken. De bibliotheekgebouwen zijn meestal centraal gelegen, vaak voorzien van parkeerruimte en algemeen bekend bij het publiek.

Met het virtuele kantoor bereikt de bibliotheek een totaal nieuwe doelgroep van ZZP-ers die een tijdelijk werkplek nodig hebben. Naast een werkplek en werkomgeving is ook  “de ontmoeting essentieel”. Het ontmoeten van gelijkgestemden, delen van kennis, een prima werksfeer, aanwezigheid van stilte- en ontmoetingsruimte zijn belangrijke “doelen” voor deze nieuwe groep, blijkt uit een korte literatuuronderzoek.

 

Deze zzp-er doelgroep is zou je ook in het verlengde van de studerende scholieren en  studenten in de bibliotheek kunnen zien. Ze hebben alleen andere en extra faciliteiten nodig, zoals vergaderruimte en ontmoetingsruimten. Als bibliotheekbranche moeten we meer bieden dan alleen gratis Wifi en een stoel.

De horeca schijnt steeds minder deze groep te willen ontvangen en zet het gratis WiFI internet uit. Wel spelen handige ondernemers in op deze behoefte en ontwikkelen aparte “bedrijfsruimten”. Het bekendste voorbeeld is: seats2meet. Ongeveer gelijke concepten zijn: Igluu, Nomadz en The Hub.

 

Bibliotheken als A –B –C

Nieuwe bibliotheek gebouwen zoals OBA, Almere, Tilburg (en???? graag voorbeelden) spelen al in op deze behoefte maar we moeten nog meer service gaan bieden zoals online landelijk reserveren, landelijke beeldmerk uitstraling en bibliotheken indelen in A-B-C locaties:

A-bibliotheek voorziet in vergaderruimtes, meetingruimtes, reserveerbare werkplekken, lunchfaciliteiten, snel internet en gratis Wifi

B-bibliotheek voorziet in vergaderruimte, reserveerbare werkplekken, koffiefaciliteiten, snel internet en gratis Wifi

C-bibliotheek voorziet in werkplekken, koffiefaciliteiten en gratis Wifi

Natuurlijk hebben ze allemaal een kopieerapparaat, kluisjes, scanner enz. Iedere bibliotheek is via de “online reserveer” programma benaderbaar.

 

Alle bibliotheken voldoen ondertussen wel aan de “C” categorie. De “A en B” categorie zorgt misschien voor extra eenmalige kosten, zoals aanleggen extra ict voorzieningen, verbouwingen en nieuwe werkplekken. Maar deze diensten zijn natuurlijk ook prima geschikt voor anderen zoals: leesgroepen, overleggen enz

Voor de A-B bibliotheken is het mogelijk om ook inkomsten te genereren door verhuur van: werkplekken, vergaderruimten en extra diensten. Vooral alle bibliotheken geldt dat de gebouwen meer gebruikt gaan worden en dat bibliotheken meer publiek trekken

Vraagpunten zijn:

In hoeverre kunnen we geld vragen voor werkplekken, bibliotheken zijn altijd gratis werk- of studieplekken geweest met eventueel gratis internet.

De doelgroep zal zich anders gedragen dan de huidige gebruikers, zoals telefoneren, overleggen en de bibliotheek als hun leefruimte beschouwen.

Moet de bibliotheek ook een postadres gaan worden voor individuen en mogelijkheid van levering van goederen.

 

Naast onze gebouwen inrichten moeten we als branche ontwikkelen:

Een landelijke site met een online reserveringstool en iDeal mogelijkheid. Dit is essentieel om efficiënt de aanvragen af te handelen en de doelgroep verwacht dit ook. Tevens kan deze gebruikt worden voor verenigingen, studenten en scholieren Dit kan een provinciale of landelijke tool worden, die per plaats kan worden gebruikt. Deze landelijke site moet gekoppeld worden aan web 2.0 tools zoals Google maps, Google hotpot, foursquare,  Facebook, Twitter enz.
Eventueel het geheel koppelen aan bibliotheeklidmaatschap hetgeen registratie vereenvoudigd. 

Het zou toch ideaal zijn als de bibliotheek van de toekomst ook een “kantoor” naast de cultuurtempel en ontmoetingsplaats.

 

Meer lezen: (even via databanken bibliotheek)

- Werknomaden zoeken ook gezelschap AD/Haagsche Courant 20/01/2009

- Vergaderen in het Facebook-tijdperk, Eindhovens dagblad 26/08/2010
- Het af-en-toe-kantoor in Het Financieel Dagblad, 04/09/2010
- Opkomst van de laptopnomade Parool 05/03/2011
- '21ste eeuw is die van de vrouw' VolksKrant 05/03/2011
- Voor de zzp'er was 2010 een rit in de achtbaan, VolksKrant 31/12/2010

Online: http://www.scribd.com/doc/39728524/Artikel-Seats2meet-com-in-HP-de-Tijd-22-10-2010-week-42

 

Jan de Waal 

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 •  

  Als we naast een uitleenwinkel ook een zaalverhuurder gaan worden dan is het wel zaak om je medewerkers een verkoop opleiding te geven, dan kunnen we inderdaad de inhoud vergeten, en de leegte gaan opvullen met verkopertje spelen.
  Echter als we terug gaan naar de kennis, en we duiken niet met onze kop in het zand, dan kunnen de bibliotheken op dit gebied een mooie concurrent worden van het Seats2meet concept.
  Al moeten we eerst nog over de functies van de bibliotheek op een lijn komen, want dit soort concepten gaat alleen maar werken als ook iedereen weet waar we staan, en niet alle bibliotheken zelf het wiel gaan uitvinden, samenwerking moet ook hier de rode draad zijn.

 • Afgelopen maandag 30 mei 2011  bij een startup event geweest van seats2meet voor potentiële deelnemers aan het concept #s2m. Een zeer inspirerende ochtend met erg veel informatie. Er komt nog een verslag van. Wie niet kan wachten hieronder een aantal belangrijke sites van S2M waar veel informatie te vinden is. 

   

  Lees het boek society 3.0 om de visie te snappen, te downloaden als pdf of te koop voor 15,- euro http://www.society30.com/

  Download de ipad /iphone app  society 3.0 (als aanvulling op het boek) http://itunes.apple.com/nl/app/society-3-0/id426686561?mt=8

   

  Bekijk de verschillende mogelijkheden om aan te sluiten op:  

  Bekijk de website van http://www.seats2meet.com/

  Bekijk de diverse sites op : http://www.mindz.com/  (onderdeel van sociaal proces van s2m)

  Wil je meer informatie meld je bibliotheek aan op: http://www.myowns2m.nl/events

  Nu al starten als bibliotheek ga naar  http://www.seats2work.com/

  Kijk de foto's van s2m Utrecht  https://picasaweb.google.com/jandewaal/Seats2meet#

   

  En dan is er nog het reserveringssysteem dat alles aan elkaar koppelt: diensten, belangstellingen, kennis en vooral mensen. Dit systeem en de websites is de smeerolie in het geheel. Hiervan alleen al kunnen we als bibliotheken veel leren.

  Ik hoor graag welke bibliotheken serieus plannen hebben om verder mee te denken. Ik denk dat we als bibliotheken goed passen in deze nieuwe (sociale, economische , kennisdeling, netwerkvorming enz) manier van werken passen. We hebben de gebouwen, we bereiken veel diverse groepen uit de samenleving. 

   

  Bij voldoende belangstelling een speciale s2m bibliotheken bijeenkomst organiseren najaar 2011?

   

  Jan de Waal twitter @digibieb

   

   

  • Jan, vandaag zag ik jullie discussie voor het eerst. Ik ben in de gemeente Dongen bezig met een traject om ZZP werkplekken te creeeren. Graag wil ik een keer afspreken om te zorgen dat we met zoveel mogelijk bibliotheken samen optrekken. Ik begreep dat er in de landelijke bibliotheek formule ook een "concept" aan zit te komen "studeren en werken". Volgens mij kan dat ook aansluiten op de ideeen die hier worden uitgewisseld.

    

   Zal ik een keer naar Oss komen om dit te bespreken?

    

   Groeten, Hans Hooft, Theek 5 bibliotheken

  • Hallo Jan,

    

   Goed je afgelopen maandag even gesproken te hebben. En dank voor het delen van deze informatie ;-)

   Aanvulling; Seats2work.com is specifiek gericht op het faciliteren van werkplekken. Mensen die een werkplek zoeken kunnen deze via de website (en zeer binnenkort mobiele app) vinden en direct een werkplek reserveren. Uniek hieraan is dat het systeem de aanwezige kennis op een locatie inzichtelijk maakt en de verbinding tussen mensen en kennis faciliteert. De software is, wanneer de werkplek kosteloos aangeboden wordt, ook gratis te gebruiken.

    

   Wellicht is het handig om gewoon een 'ronde tafel' te organiseren en collega's de mogelijkheid te bieden hierbij aan te schuiven. Ik regel met plezier (zonder kosten) de ruimte in Seats2meet.com Utrecht voor jullie en schuif ook graag aan om inhoudelijk een bijdrage te leveren.

    

   Jeroen van der Schenk

    

 • Ik volg deze discussie al even en heb (vanuit Seats2meet.com) al eerder met mensen contact gehad over een dergelijk initiatief. Het valt mij op dat met name de mate van commercialiteit binnen bibliotheken een issue is. Bij Seats2meet.com werken we vooral ook met 'sociaal kapitaal'. Onze werkplekken zijn dus niet gratis, wij verwachten dat men openstaat voor verbinding en het delen van kennis. Dit moet inderdaad wel met een virtuele omgeving gefaciliteerd worden. Als men gebruik wil maken van een stilte werkplek of met en groep mensen in een besloten ruimte (meetinglounge) bijeen wil komen voegt men geen 'sociaal kapitaal' meer toe aan het grotere geheel en betaald men, inderdaad...., in euro's.


  Wellicht tijd voor een 'ronde tafel' om hierover eens met elkaar van gedachten te wisselen? Vanuit Seats2meet.com faciliteren wij hiervoor graag de ruimte en ik breng met plezier onze kennis over dit onderwerp in. In elk geval goed om even te lezen: Over Seats2meet.com

   

  Jeroen van der Schenk

  Seats2meet.com (jeroen(at)seats2meet(dot)com)

  • @Jeroen (seats2meet)

    

   Commerciële exploitatie  is niet het 1e punt voor een bibliotheek. Wel moeten bibliotheken nadenken over de mogelijkheden welke taken ze naast educatie, cultuur ed. kunnen gaan vervullen. De gebouwen van bibliotheken gaan door de digitalisering de komende jaren een stuk minder vol komen staan met boeken. Gemeentebesturen beslissen steeds vaker om gebouwen te  sluiten maar dan haal je de samenhang uit de samenleving. Een  gratis werkplek voor scholieren, studenten en zzp-ers is een van de oplossingen voor het bibliotheekgebouw.

   Ik denk wel dat we een hele andere doelgroep zullen aantrekken. Hiernaast zullen een aantal onze medewerkers behoorlijk schrikken van de mogelijkheden, werking, gezelligheid, dynamiek  en sociale samenhang die er leeft bij seats2meet.

   Ik wil eerst in bibliotheekland de neuzen bij elkaar krijgen en dan lijkt mij een "ronde tafel" erg nuttig. We hebben z'n 1000 bibliotheken waar we kunnen afspreken maar misschien is  het wel gezelliger bij seats2meet?

    

   jan de waal / twitter @digibieb

    

    

   • Ik begrijp je reactie. Anderzijds is juist een (nieuwe?) context een belangrijk uitgangspunt om de neuzen bij elkaar te kunnen krijgen. Volgens mij is het ook een vraagstuk rondom het bestaansrecht van de bibliotheek. Zelfs mijn kinderen (2 x 8 en 10) komen er al niet meer en struinen voor spreekbeurten internet af en verbinden voor boekenbeurten rechtstreeks met de auteur via hyves of facebook. Volgens mij wordt/is het al steeds meer een werkplek voor studenten. Ik zie het in elk geval regelmatig langskomen. Waarde toevoegen zou kunnen door met name beschikbare kennis van aanwezigen inzichtelijk te maken en der verbinding te faciliteren. Anyway; jullie zijn welkom want het is idd gezellig bij Seats2meet.com ;-)

     

    Ten aanzien van ideeen rondom samenwerking; wij leveren graag een bijdrage in het creeeren van inzichten rondom Society 3.0 (jawel, ook een echt papieren boek). Daarnaast bieden we organisaties meerdere mogelijkheden om gebruik te maken van onze software. Meest ultieme situatie zou volgens mij zijn:

     

    • Open lounge met werkplekken (Seats2work);
    • Besloten ruimte met stilte plekken (Seats2work);
    • Indien vergaderlounges beschikbaar deze via de S2M software boekbaar maken.

    Er moet ergens een goede verhouding gezocht worden tussen 'gratis' (lees: alternatieve waarde, sociaal kapitaal) en een commercieel verdienmodel.

   • @Jan, naast studenten en ZZP-ers, denk ik dat je als bibliotheek ook zeker de lokale verenigingen en stichtingen niet zou moeten vergeten. Ik denk dat je ook voor hen als bibliotheek een mooie locatie voor vergaderingen e.d. zou kunnen zijn.

    Als je zorgt dat je een leuke locatie biedt, waarin je verschillende faciliteiten aan kunt bieden die ze zelf niet kunnen leveren (goede koffie, beamer, wifi, audioinstallatie, goede parkeergelegenheid e.d.) tegen een spotgoedkope prijs, dan kun je hier misschien nog wel een heel mooie dienst van maken.

    Hierin zou je als bibliotheek ook samen kunnen werken met b.v. Seats2Meet door kennis uit te wisselen en klanten naar elkaar door te sturen.

     

    @Jeroen (seats2meet)

    Ik heb je aanbod ook naar een paar collega's rondgestuurd welke hier wel in geïnteresseerd zijn.

    Heb jij al ideeën hoe je een samenwerking met de bibliotheek zou zien?

 • Vandaag bericht dat NS en seats2meet samen gaan werken. En bibliotheken?

   

  persbericht:

  NS en Seats2meet.com gaan samenwerking aan


  NS speelt in op groeiende trend van het nieuwe werken. NS Retailbedrijf Servex en vergaderconcept Seats2meet.com gaan dit jaar gezamenlijk vestigingen van Seats2meet.com openen op een aantal geselecteerde stations in Nederland. De eerste vestiging wordt nog voor de zomer geopend op station Amersfoort. Door de samenwerking met Seats2meet.com biedt Servex op makkelijk bereikbare plaatsen, op en rond stations, mogelijkheden voor flexwerkers om te werken, elkaar te ontmoeten en kennis te delen. In de vergaderlounge kunnen ‘seats’ gehuurd worden, waarbij de gebruiker vergaderstoelen reserveert in plaats van vergaderzalen.
  Algemeen directeur van NS-dochter Servex, Madeleine van der Zwaan: “De stationsomgeving is een knooppunt van bedrijvigheid en ontmoetingen. Op die centrale plek speelt Servex graag in op de toenemende behoefte aan een flexibele werkplek en vergaderruimte. Naast het diverse winkelaanbod op het station van eten, drinken en non-foodmerken als HEMA, Rituals en Sissy Boy, breidt Servex haar diensten nu verder uit op het station door de samenwerking aan te gaan met Seats2meet.com.” Servex zet hiermee samen met Seats2meet.com een stap richting het nieuwe werken.
  Seats2meet.com speelt in op het nieuwe werken door het creëren van een inspirerende plek, die op een laagdrempelige manier toegankelijk gemaakt wordt voor een breed netwerk. Dit wordt ondersteund met kennisuitwisseling, evenementen, en culturele happenings zoals boekpresentaties en lezingen. “Binnen 5 jaar bestaat de beroepsbevolking voor 40-45 procent uit kennisnomaden. Deze “knowmads” maken veel gebruik van openbaar vervoer. De samenwerking met Servex voor de exploitatie van Seats2meet.com locaties voelt dan ook erg goed. We kunnen veel van elkaar leren.”, aldus Ronald van den Hoff, die samen met compagnon Marielle Sijgers in 2007 de eerste pilot-vestiging opende.  http://www.mindz.com/plazas/Seats2meet_com/blog/16377/NS_en_Seats2m...  

   

  • Een bibliotheek is bij uitstek een plaats om te gaan werken. Bij veel scholieren en studenten al jaren de plaats om een te muzikale buurman te ontvluchten. Waarom dan ook niet de faciliteiten aan bieden aan de nomadische zakenman, de startende ondernemer of de ZZP-er.

   Te commercieel denken binnen de bibliotheek is voor sommige mensen te eng. Het zou het einde van de bibliotheek betekenen mochten ze ooit echt commercieel zouden gaan. Echter wat is er mis om meer commercieel te denken zonder het te zijn. Er zijn onder medewerkers van bibliotheken veel mensen te vinden die zelf ook aan het ondernemen zijn of die dat ooit nog zouden willen gaan doen.  

   Lees verder op De informatiemakelaar.nl
This reply was deleted.