Forum

Aladin op Twitter: wie doet er mee?

Vorige week mopperde ik een beetje over het feit dat vragendienst Al@din nog niet op Twitter is te vinden. Later boomde ik hier nog wat over Esther en maakten we kenbaar dat we het best zelf wilde proberen. We wilden echter niet zomaar de merknaam "Aladin" van de VOB gebruiken. Inmiddels hebben we te horen gekregen dat het gebruik van die naam is toegestaan en willen we het experiment wel aangaan. Het idee is dat we een account aanmaken en veel twitteraccounts willen volgen, onszelf aanprijzend als vraagbaak. Die account zal openbaar worden voor iedereen die mee wil doen, dan is de kans het grootst dat 'al@din op twitter' ook vaak online is. Zo nu en dan plaatsen we tweets van voorbeeldvragen en als er echte vragen binnenkomen willen we die of ter plekke beantwoorden of, indien nodig, doorsluizen naar Aladin zelf. Voor die eerste categorie zou het mooi zijn als Aladin op Twitter gevolgd wordt door collega's uit het hele land, zodat zij mee kunnen denken bij gestelde vragen. De grote vraag is dus: wie heeft er zin om mee te doen met dit experiment? Zowel accountbeheerders als 'volgers' zijn welkom. We willen voorkomen dat dit (vrijwillige) werk neerkomt op de schouders van een enkeling namelijk. Als je mee wilt doen: reageer hier of stuur mij of Esther een persoonlijk berichtje op Ning, Twitter of Hyves. Dan komen we hier zo spoedig mogelijk op terug. "It is better to light a candle than to complain about the darkness" :-)

You need to be a member of Open Bibliotheken to add comments!

Join Open Bibliotheken

Email me when people reply –

Replies

 • Goed initiatief dus ik wil meedoen. In eerste instantie als volger omdat ik niet weet wat ik op me neem. Als e.e.a. concreet is zal ik (aladincontactpersoon) proberen mijn collega's in onze basisbibliotheek die aladinvragen beantwoorden ook enthousiast te krijgen.
 • Het lijkt wel een sprookje uit 1001 nacht....
  Zou zoiets ook mogelijk zijn voor Question Point?
  • Volg vanaf zojuist deze discussie. Interessant.Onlangs is bij 23 dingen het twitteren in onze bibliotheek gepasseerd. En inderdaad aladin loopt flink terug misschien biedt twitter uitkomst.
   Ik blijf volgen en wellicht doe ik mee op een gegeven moment.
   • We zijn voorzichtig begonnen en ik zelf stuitte nu op twee zaken waarvoor ik nog niet meteen een oplossing heb:

    Moet er zoiets als een rooster zijn of juist niet? Er zijn nu nog maar drie mensen met toegang tot de account, waarvan ik er zelf een ben. Ik vind het leuk om mee te doen en mee te denken maar het is dus wel zo dat Aladin niet meer in mijn takenpakket zit en ik ook niet erg veel ruimte heb om hele dagen vragen te beantwoorden (hoewel ik niet verwacht dat het zo'n vaart zal lopen)

    Het is nu erg lastig om vast te stellen of er iemand met een vraag bezig is. Mijn neiging is om meteen te gaan zoeken en antwoorden, maar als iemand anders er dan later ook nog veel tijd in stopt, of tegelijkertijd, is dat wel zonde natuurlijk.
    Eigenlijk moeten we nog een plek hebben waar je de vraag ziet staan, en 'm ook zou moeten kunnen aanvinken, als je er mee bezig bent.

    Iemand een suggestie?
    • Als je nou als actieve volger een groep aanmaakt met alleen Aladin daarin? En zodra je de vraag wil beantwoorden, dat in een reply zet? In Nambu (voor Mac) staan heel overzichtelijk de replies bij de oorspronkelijke tweet, zoiets is er voor pc's vast ook wel. Of zie ik iets over het hoofd?
    • Wat gebeurt er als je de vraag als tweet opnieuw invoert? Zie je hem dan wel. Ik ben nu aan het proberen hoe je de vraag zichtbaar krijgt
     • Ik begrijp niet precies wat je bedoelt Carla,

      Als een vraag opnieuw verstuurd wordt (retweet, met 'RT' ervoor) kan iedereen die vraag zien door op de account van aladin2009 op 'updates' te klikken. Of bedoel je nu iets anders?
      • Edwin,
       Ik bedoel dat ik de vragen niet kan zien alleen de antwoorden. Als ik mee weil helpen met de beantwording moet ik natuurlijk wel de vragen kunnen zien. Dus de vraag die gesteld wordt kan ik niet zien.Mijn vraag is nu of wanneer aladin de vraag herhaalt dus hem weer opnieuw verstuurt of hij dan wel zichtbaar is voor mij (en voor andere volgers. Ik lees nu alleen iets over de bolling van de aarde en een kip. Of zijn er nog geen andere vragen gesteld?
       • Nee er zijn nog niet meer vragen gesteld. Die zullen we actief moeten opzoeken via die feed op de homepage denk ik. Zelfs als je naast ze staat zijn mensen nog niet snel geneigd vragen te stellen.

        Maar gestelde vragen krijgen een RT en dan zou je ze moeten kunnen zien inderdaad...
 • Interessant experiment. Twitter is natuurlijk een in potentie enorm grote virtuele helpdesk. Daar moet iets mee te doen zijn inderdaad.
  Maar ik heb een Domme vraag (misschien mis ik iets)): hoe gaat dit werken? Wat is de "workflow"? Waar komen die vragen terecht? En hoe kom ik er als follower van @Aladin2009 aan? Wat is de functie van de followers?

  Verder lijkt mij de Twitter Search naar "vraag, vraagje, vragen" etc. niet echt iets zinnigs opleveren. Ik zie ook niet helemaal het verband tussen de twitter-account en deze ongetructureerde lijst van tweets?
This reply was deleted.